Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Turismen i världen satte nytt rekord

Turistisk trängsel i tyska Rüdesheim. Foto: Ulo Maasing.

Turistisk trängsel i tyska Rüdesheim. Foto: Ulo Maasing.

Trots oroligheter, terrordåd, naturkatastrofer och krig på en rad håll i världen satte turismen nytt världsrekord 2015 med 1,2 miljarder ankomster, en ökning på drygt fyra procent. Det rapporterar FN-organet World Tourism Organization, UNWTO. Det innebär att fjolåret blev det sjätte året på rad med en stark tillväxt i turismen.

Europa, Nord- Mellan- och Sydamerika samt Asien och Stilla Havsområdet hade alla en ökning på omkring fem procent när det gäller ankommande turister. Mellanöstern ökade med tre procent medan Afrika hade en nergång på tre procent, huvudsakligen beroende på en nergång i norra Afrika som svarar för en tredjedel av den inkommande turismen i Afrika.

UNWTO bedömer att världsturismen även i år kommer att öka med omkring fyra procent. Starkast kommer ökningen att vara i Asien, Stilla Havsområdet samt Nord- och Sydamerika med mellan fyra och fem procent. I Europa kommer ökningen att vara 3,5 – 4,5 procent medan Afrika och Mellanöstern kommer att ha en svagare utveckling.

Den starka utvecklingen under fjolåret går främst att hänföra till några marknader som har haft både en stark valuta och en stark ekonomi. Kina har varenda år sedan 2004 haft en tvåsiffrig ökning av det belopp som invånarna spenderar på att resa utomlands. Det har främst gynnat asiatiska destinationer som Japan och Thailand, men också USA och en del europeiska destinationer.

Den tidigare snabbväxande utlandsturismen från Ryssland har däremot fått sig ett rejält avbräck, likaså turismen från Brasilien. Båda länderna brottas ju med stora ekonomiska problem.

Diagrammet här nedan visar de fem största länderna i världen när det gäller att spendera pengar på utlandsresor samt hur spendersamheten har förändrats under 2015. Dessutom anger diagrammet hur många miljarder USA-dollar som invånarna i respektive land i fjol la ner på utlandsresor.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)