Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

För mycket biogas bromsar nya bussar

Sommaren 2009 tog Gotlandsbuss över busstrafiken på Gotland. Nu måste man förnya vagnparken, annars bryter man mot skall-kraven i upphandlingen. Men förnyelsen bromsas av regionen som vill ha biogasbussar i landsbygdstrafiken. Annars blir man inte av med den biogas regionen har låst upp sig vid att köpa. Foto: Ulo Maasing.

Sommaren 2009 tog Gotlandsbuss över busstrafiken på Gotland. Nu måste man förnya vagnparken, annars bryter man mot skall-kraven i upphandlingen. Men förnyelsen bromsas av regionen som vill ha biogasbussar i landsbygdstrafiken. Annars blir man inte av med den biogas regionen har låst upp sig vid att köpa. Foto: Ulo Maasing.

Region Gotland bromsar just nu samverkansbolaget Gotlandsbuss när det gäller att köpa in nya bussar för landsbygdstrafiken på ön. Egentligen bör Gotlandsbuss snart beställa ett antal nya bussar för att leva upp till kravet i avtalet med regionen om högsta tillåtna genomsnittsålder på vagnparken. Men regionen bromsar nu investeringarna eftersom man vill ha in biogasbussar och inte dieselbussar på landsbygden – annars får regionen svårt att bli av med all biogas som man har bundit upp sig för att köpa.

I den upphandling av busstrafiken på Gotland som Gotlandsbuss vann 2008 ställdes det krav på att inga fordon i landsbygdstrafiken fick vara äldre än tolv år och att genomsnittsåldern på bussarna inte fick vara över sex år. Kraven var så kallade skall-krav, alltså obligatoriska krav som Gotlandsbuss måste uppfylla.

Men nu börjar genomsnittsåldern på bussarna närma sig sexårsgränsen och för att klara skall-kravet i upphandlingen bör Gotlandsbuss ta ett par nya bussar i trafik i år. Regionen bromsar dock inköp av dieselbussar och vill att Gotlandsbuss köper in biogasbussar även för landsbygdstrafiken. Anledningen är att Region Gotland har köpt in biogas för 17 miljoner kronor för användning till och med år 2019. Men man har svårt att förbruka all biogas som har köpts in eftersom antalet biogasfordon på ön är för litet, rapporterar Sveriges Radio P4 Gotland.

Regionen riskerar alltså att stå med gas som man har har köpt men inte blir av med.

Men det skulle underlätta för regionen att bli av med den inköpta gasen om landsbygdsbussarna gick över till biogas. Enligt den plan som Gotlandsbuss har för förnyelse av vagnparken ska två bussar bytas ut i år och ytterligare fyra nästa år för att man ska klara skall-kraven i upphandlingen.

Nu förhandlar bussbolaget och regionen om gasens vara eller icke vara. Allt medan bussarna blir äldre och upphandlingens skall-krav riskerar att brytas…

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)