Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elever formar framtidens kollektivtrafik

Alingsas

Via internet träffas barn och ungdomar enkelt. Men hur är det när de vill mötas rent fysiskt? Foto: Alingsås kommun.

Utforma en kollektivtrafik som binder samman hela kommunen! Det är utmaningen för elever i årskurserna 4 – 6 i skolorna i Alingsås kommun. Uppgiften är temat för Stora Teknikutmaningen som i år äger rum för tredje gången i Alingsås. Syftet är att inspirera ungdomarna till ett teknikintresse.

– Bakgrunden är att intresset för tekniska utbildningar på gymnasiet och högskolor under några år har varit vikande samtidigt som behovet kommer vara stort på sikt. Med en sådan här utmaning kan man vidga vyerna och ge en inblick i hur det faktiskt kan vara att jobba med teknik i praktiken, konstaterar Hans Eriksson från Tekniska samfundet som tillsammans med Alingsås kommun arrangerar Stora Teknikutmaningen.

När utmaningen förra året var att göra om Stora Torget deltog ett 20-tal klasser. Trots att startskottet för årets upplaga går 23 februari i Sollebrunn, och det är ett antal veckor kvar till sista anmälningsdag, är det redan fjorton klasser som aviserat sin medverkan.

I år är frågan hur framtidens kollektivtrafik i Alingsås ska se ut.

Förutsättningen är att barnen ska uppfinna kollektivtrafik som binder samman hela kommunen.

– Vi har dragit parallellen att barnen når varandra på några sekunder via internet, men ska de verkligen träffas är det inte alltid så lätt. Hur ska man mötas om den ene bor i Långared och den andra i Ödenäs och ingen kan ta bil exempelvis. Eleverna kommer att fundera över hållbar utveckling, de kommer att göra en ritning och tillverka en prototyp av ett transportmedel, säger projektledaren Cecilia Kleväng.

Alla material är tillåtna, och även om lösningen ska ha en form av realistisk tanke ställs inga krav på att fortskaffningsmedel behöver fungera i verkligheten, i alla fall inte just nu.

Tre klasser kommer att belönas med 5000 kronor var och en klass vinner dessutom en heldag på Universeum i Göteborg.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)