Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Anropsstyrd busstrafik kan bli verklighet i Uppland

REgionbussarna i Uppsala län kan komma att kompletteras med anropsstyrd trafik. Foto: Ulo Maasing.

REgionbussarna i Uppsala län kan komma att kompletteras med anropsstyrd trafik. Foto: Ulo Maasing.

Uppsala län kan få anropsstyrd busstrafik som komplement ch i vissa fall ersättning för regionbusstrafiken. Just nu pågår en upphandling av anropsstyrd trafik för sjukresor och kollektivtrafik i länet, men mer anropsstyrd trafik kan komma.

Anropsstyrd kollektivtrafik innebär också en möjlighet för landstinget i Uppsala län att erbjuda kollektivtrafik i områden där resandeunderlaget är litet. Genom att bara köra turer som någon i förväg har meddelat att de ska resa med behöver inte bussar köras i onödan.

I dag kan inte UL (Upplands Lokaltrafik/ Kollektivtrafikförvaltningen i länet) sätta in anropsstyrd trafik eftersom det inte finns något avtal för sådan trafik med något trafikföretag.

– Kollektivtrafikförvaltningen UL har ett uppdrag att under 2016 utarbeta en strategi för regionbusstrafik och där ingår att även ha med anropsstyrd trafik som ett alternativ. Den nu pågående upphandlingen gör att vi i framtiden kommer att ha ytterligare en trafiklösning för att få en ännu bättre och effektivare kollektivtrafik, säger kollektivtrafiknämndens ordförande i Uppsala läns landsting, Bertil Kinnunen(S).

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)