Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nationellt resekort verklighet nästa år

Nästa år inför de kommersiella bussföretag som konkurrerar i Skottland ett gemensamt smart kort som gäller hos samtliga operatörer. Foto: Ulo MAasing.

Nästa år inför de kommersiella bussföretag som konkurrerar i Skottland ett gemensamt smart kort som gäller hos samtliga operatörer. Foto: Ulo MAasing.

Ett nationellt resekort som kan användas  oberoende av vilket bussföretag man reser med blir verklighet nästa år. Dock inte i Sverige – här har biljett- och betalsystem sedan många år penetrerats i olika utredningar och projekt – utan i Skottland. Där har en rad kommersiella bussföretag enats om att under 2017 införa ett kontaktlöst kort som gäller över hela Skottland.

Redan nästa år ska kortet vara tillgängligt för ungefär två tredjedelar av befolkningen i Skottland.

I Skottland, liksom i övriga Storbritannien, är busstrafiken avreglerad. Konkurrensen är fri, vilket innebär att det i en rad städer finns flera operatörer som kör kollektivtrafik. Grundprincipen är att trafiken körs på kommersiell grund, utan subventioner. Det allmänna har dock rätt att upphandla trafik där inget företag är berett att köra på kommersiella villkor. Kommunala bolag, som Lothian Buses i Edinburgh, måste drivas utan subventioner för att inte snedvrida konkurrensen.

Bland de företag som nu gör gemensam sak när det gäller det gäller det heltäckande smarta kortet finns just Lothian Buses, liksom transportjättar som First och Stagecoach samt mer lokala bussföretag som McGill´s och Xplore Dundee.

Det nya kortet bygger på de teknikplattformar som de enskilda operatörerna redan har i drift. Till en början ska korten gälla i Skottlands största städer: Aberdeen, Dundee, Glasgow och Edinburgh med omgivningar.

Skottlands transportminister Derek MacKay är enligt BBC entusiastisk till satsningen från bussföretagen.

– Det här är goda nyheter för dem som reser med kollektivtrafiken i Skottland och passar väl in i den skotska regeringens långsiktiga vision att alla resor på bussar, tåg, färjor, tunnelbanor och spårvagnar i Skottland ska kunna göras med något slags smarta kort eller biljetter, säger han.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)