Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Billigare att åka mycket i Sörmland

Billigare månadskort men dyrare att ta stadsbuss på enkelbiljett. Sörmland ändrar sina biljettpriser i höst. Foto: Hangsna/Wikimedia Commons.

Billigare månadskort men dyrare att ta stadsbuss på enkelbiljett. Sörmland ändrar sina biljettpriser i höst. Foto: Hangsna/Wikimedia Commons.

Att ta bussen i Sörmland kan bli betydligt billigare från den första oktober. Då ändras nämligen priserna för att resa med kollektivtrafiken i Sörmland, men bara för dem som reser ofta. Enstaka stadsbussresor, däremot, blir dyrare. Det föreslår Sörmlands kollektivtrafikmyndighet i ett förslag som nu ligger hos Sörmlands kommuner och i landstinget.

Sörmlandstaxan innehåller färre zoner och biljettyper än idag och är utformat i likhet med systement i exempelvis Stockholm och Uppland.

Överlag innebär förslaget en prissänkning.  Ett månadskort som gäller för resor i hela Sörmland föreslås följa priset för ett månadskort i Stockholms län, det vill säga just nu 790 kronor. Idag kostar ett kort giltigt i hela länet 1 300 kr.

För ungdomar och studenter föreslås priset för länskortet bli 520 kr att jämföra med dagens pris på 650 kr för ungdomar upp till 20 år. Ett 30-dagars kort gällande en zon kommer att kosta 560 kronor för vuxen och 370 för ungdomar och studenter.

Den nya  Sörmlandstaxan ger en prissänkning på totalt sett 3 procent. I nya Sörmlandstaxan erbjuds alla resenärer ett lågtrafikkort till en kostnad av 180 kronor/månad som gäller vardagar mellan 9-14 och 18-24 samt lördag, söndag och andra helgdagar med undantag för nattrafik.

Samtliga kort är giltiga på buss och tåg inom Sörmland.

Att lösa en enkelbiljett ombord på bussen för resor i stadstrafiken ökar i pris, från i dag 26 kronor till 30 kronor.
Ökningen motiveras med att den nya enkelbiljetten är giltig i ett mycket större område än idag och att den senaste prishöjningen gjordes 1 januari 2013. Genom att lösa biljett innan man kliver på bussen reduceras däremot priset till 24 kronor.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)