Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussbyte med nivåhöjning i Norrbotten

NorrbottenLänstrafiken i Norrbotten tar bort kravet på lågentrébussar på ett antal linjer efter kritik från såväl bussförare som resenärer. Tre bussföretag med trafik från Piteå och Luleå byter nu ut bussar som bara är lite mer än tre år gamla och står själva för kostnaden för att få bussar som man anser passar bättre för trafiken än vad länstrafiken tidigare har gått med på, skriver Piteå-Tidningen.

I drygt tre år har de tre bussföretagen som kör linjerna Luleå – Älvsbyn, Piteå – Älvsbyn och Piteå – Luleå kört med lågentrébussar, tvingade till det av länstrafikens upphandlingskrav. I länstrafikens senaste upphandling krävdes nämligen lågentrébussar för pendlingslinjer på under en och en halv timme.

De aktuella bussbolagen, Alviks Trafik, Nordbergs Buss och Granlunds, ville från början köra med bussar med nprmalhöga golv, men fick nej av länstrafiken som stod fast vid kraven på lågentré.

– Vi har tyckt att de fungerar väldigt dåligt, både ur passagerar- och chaufförssynpunkt. Det är inte bussar anpassade för långa sträckor. De är inte så bekväma att åka i, säger Niklas Hedkvist, vd för Nordbergs Buss, till Piteå-Tidningen.

Efter många påtryckningar har länstrafiken i Norrbotten nu gett bolagen tillstånd att byta ut lågentrébussarna på de tre linjerna mot bussar med normalhöga golv. Bussbolagen kommer nu att investera i tio nya Volvo 9700H och lämnar tillbaka lågentrébussarna till leverantören. Miljonkostnaderna för att byta ut de tre år gamla bussarna får bussföretagen själva stå för.

– Vi får inget mer betalt av länstrafiken, men vi anser ändå att det är värt kostnaden för att kunna öka kundunderlaget och få betydligt bussar för både chaufförer och resenärer, säger Niklas Hedkvist till Piteå-Tidningen.

– Det har varit ganska hård kritik från chaufförer och resenärer om att det har varit skumpigt och högljutt i lågentrébussarna säger Kenneth Johansson, vd på Länstrafiken Norrbotten, till tidningen.

Alviks Trafik, Nordbergs Buss och Granlunds är tre av företagen i samverkansbolaget Centrala Buss i Norrbotten.

Share Dela

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)