Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart hur Uppsalas nya linjenät ska se ut

Så ska Uppsalas nya linjenät se ut. En detaljerad karta över linjenätet finns här.

Så ska Uppsalas nya linjenät se ut. En detaljerad karta över linjenätet finns här.

Nu finns ett slutgiltigt förslag på ett nytt linjenät för stadsbusstrafiken i Uppsala. Förslaget presenterades på onsdagen av politiker från socialdemokraterna och Miljöpartiet i Uppsala läns landsting. Samtidigt aviserades höjda biljettpriser för att finansiera den nya trafiken.

Siktet är att det nya linjenätet ska klubbas politiskt till sommaren och införas hösten 2017. Innan dess ska bland annat ett antal hållplatser byggas om.

Linjenätet har fem stomlinjer som grund: Gottsunda-Årsta, Gränby-Håga by, Sävja-Stenhagen och Tuna Backar-Årsta samt en ringlinje Rosendal – Boländerna – Årsta – Gränby – Kvarngärdet – Luthagen och Centrum. Ett antal kompletteringslinjer ska ansluta till stomlinjerna. Regionbusslinjerna berörs inte av omläggningen.

Här finns en detaljerad karta över det nya linjenätet.

För att finansiera den utökade busstrafiken höjs biljettpriserna. Månadskortet går upp från 750 till 795 kronor i månaden medan förköpta enkelbiljetter ökar från 27 till 28 kronor. Enkelresor som görs med reskassa höjs från 20 till 22 kronor.

Alliansen i Uppsala läns landsting är kritisk mot förslaget till nytt linjenät.

– Jag är långt ifrån säker att det är tillräckliga förändringar som föreslås, men vi från Alliansen kommer att studera förslaget noga, säger Johan Örjes, 2:e vice ordförande i kollektivtrafiknämnden till SvT Nyheter Uppsala.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)