Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tysk workshop i rekordets tecken

Barnkörer, rockmusik, dansk och föredömligt korta tal präglade invigningen av årets Germany Travel Mart i Magdeburg.

Barnkörer, rockmusik, dansk och föredömligt korta tal präglade invigningen av årets Germany Travel Mart i Magdeburg. GTM är det viktigaste affärsforumet för tysk besöksnäring.

När Tysklands turistchef Petra Hedorfer invigde årets upplaga av Germany Travel Mart, GTM, i Magdeburg kunde hon göra det mot bakgrund av nya rekordsiffror. För sjätte året i rad slog turismen från utlandet till Tyskland rekord med nästan 80 miljoner utländska övernattningar. GTM, som ägde rum den 17 – 19 april, är det viktigaste affärsforumet för den tyska besöksnäringen  – betydligt viktigare än till och med den gigantiska resmässan ITB i Berlin. Färska siffror från Sveriges Bussföretag visar också att Tyskland fortsätter att vara det överlägset viktigaste destinationslandet för svenska bussturister.

Av Ulo Maasing i Magdeburg (text och foto)

Invigningen av årets GTM var spektakulär med mycket musik och dans och föredömligt korta tal. Och plötsligt dök Magdeburgs stora tonårsidoler Tokio Hoel upp på scenen. Om det nu var äkta vara eller bar kopior gick meningarna isär. Men inte mer än att många, många av damerna på mässan likt seniorgroupies lät sig fotograferas med de vänliga artisterna.

Under den tid som Petra Hedorfer har lett det tyska turistrådet DZT (Deutshe Zentrale für Tourismus) har de utländska turisterna sökt sig till Tyskland i en imponerande omfattning. 2010 var de utländska övernattningarna i landet 60 miljoner, i fjol 79,7 miljoner.

Och utvecklingen fortsätter. Ökningen i fjol var 5,4 procent. Det var klart över genomsnittet i Europa. Det här året har dessutom börjat mycket starkt med en sexprocentig ökning av de utländska övernattningarna under årets första två månader.

Petra Hedorfer är chef för Deutsche Zentrale für Tourismus: Utvecklingen har överträffat våra egna förväntningar.

Petra Hedorfer är chef för Deutsche Zentrale für Tourismus: Utvecklingen har överträffat våra egna förväntningar.

– Utvecklingen i fjol överträffar våra egna förväntningar och de prognoser som FN-organet UNWTO gjort. Där räknade man med en ökning av turismen i världen med 3 – 4 procent. Vi räknar med en långsammare tillväxt på 1 – 3 procent i år, förklarade Petra Hedorfer på GTM.

– Det beror på att det finns en rad osäkerhetsfaktorer: säkerhetssituationen i Europa och på andra håll i världen, flyktingkrisen och de ekonomiska problemen i delar av världen.

Två trender är tydliga när det gäller turismen till Tyskland: dels blir resorna längre i tid, dels ökar storstadsresorna. Semesterresor på fyra eller fler övernattningar ökade med tolv procent, samtidigt som Tyskland håller ställningarna som den ledande nationen i Europa när det gäller storstadsresor, city-breaks.

Omkring 300 tyska företag och destinationer mötte 500 internationella köpare och journalister på GTM.

Omkring 300 tyska företag och destinationer mötte 500 internationella köpare och journalister på GTM.

Just nu satsar Tyskland stenhårt på Luther som turistiskt tema. Nästa år är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina teser på kyrkporten i Wittenberg och kring det bygger man nu upp mängder av marknadsinsatser.

– Även om man bortser från den enorma religiösa betydelsen av reformationen innebär den ocså en milstolpe i Europas kulturhistoria. Många av de platser som är förknippade med reformationen är samtidigt kulturskatter som är kända och erkända över hela världen. Därför passar de bra för att marknadsföra kulturresor till Tyskland. Vi vet från våra undersökningar att var tredje internationell besökare väljer Tyskland på grund av vårt mångsidiga konst- och kulturutbud, framhöll Petra Hedorfer.

Ett av de stora kulturevenemang nästa år som är värt att uppmärksammas är documeta 2017 som är en av de ledande utställningarna för modern konst. Documenta hålls vart femte år i Kassel. senast det begav sig, 2012, besöktes documenta av 860 000 personer. En fjärdedel av dem kom från utlandet. Nästa år är det dags för den fjortonde upplagan.

Det alltid lika välorganiserade GTM lockade drygt 500 inköpare och journalister från hela världen till Magdeburg där de mötte omkring 300 utställare från tysk besöksnäring. Besökarna var i år färre än de senaste åren, inte minst beroende på den kraftiga nergången i rysk ekonomi9 som har gjort att turismen från Ryssland till andra länder har störtdykt. Även den asiatiska närvaron var mindre än tidigare. Den svenska delegationen bestod av 17 personer, något färre än i fjol.

Större delen av den svenska delegationen har tagit Tyska Turistbyråns Iris Müller i famn på GTM.

Större delen av den svenska delegationen har tagit Tyska Turistbyråns Iris Müller i famn på GTM.

Ulla Lundwall, Cities+Tours och Britt Byvrin Wolf från Celle Tourismus tillhörde de damer som förvandlades till tonårstjejer i Tokio Hotels sällskap – om det nu vr Tokio Hotel.

Ulla Lundwall, Cities+Tours och Britt Buvrin-Wolf från Celle Tourismus tillhörde de damer som förvandlades till tonårstjejer i Tokio Hotels sällskap – om det nu var Tokio Hotel.

Citadellresors Jonas Melin och Peter Olséni, Jörns Resor.

Citadellresors Jonas Melin och Peter Olséni, Jörns Resor.

Mikael von Leitgeb, Ölvemarks/Scanorama tillsammans med Bengt Holmquist, Excalibur-Tours.

Mikael von Leitgeb, Ölvemarks/Scanorama tillsammans med Bengt Holmquist, Excalibur-Tours.

Anders Olsson, Citadellresor.

Anders Olsson, Citadellresor.

Caroline Balkevärn-Henriksson, Beuniq-

Caroline Balkevärn-Henriksson, Beuniq.

Camilla Swanér, Arcona Hotels & Resorts tillsammans med Citadellresors Jonas Melin.

Camilla Swanér, Arcona Hotels & Resorts tillsammans med Citadellresors Jonas Melin.

Invigningsshowen på årets GTM präglades av mycket musik och dans…

Invigningsshowen på årets GTM präglades av mycket musik och dans…

…och ännu mer dans…

…och ännu mer dans…

…och ännu mer musik och dans.

…och ännu mer musik och dans.

 

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)