Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussresa i glesbygd blir TV

BBBC Foru gör TV i realtid av en två timmar lång bussresa.

BBBC Four gör TV i realtid av en två timmar lång bussresa.

En 60 kilometer och två timmar lång resa med en landsbygdsbuss genom natursköna bygder. Oavkortat, från start till mål. Helt utan berättarröster, utan bara med de ljud som finns i och utanför bussen. Det ska de brittiska TV-tittarna få uppleva senare i år. Bakom det annorlunda programmet står det brittiska radio- och TV-bolaget BBC som nu följer upp andra, liknande program som har blivit en succé.

”Slow TV” (”Långsam TV) är en satsning från BBC som är raka motsvarigheten till det allt mer snuttifierade utbud som annars präglar mycket av TV med snabba klipp och där tittaren förväntas ha minimal uthållighet.

I fjol hade BBC en stor, och av många oväntad succé, med ett liknande program, The Canal Trip. Där fick publiken följa med i realtid under en två timmars båtresa på Kennet and Avon Canal. Utan kommentarer bjöds man på syn- och ljudintryck från resan. Och nu är det dags för ännu ett program, The Bus Trip.

Resan går i Yorkshire Dales, på en av de vackraste busslinjerna i Storbritannien. Linjen är av operatören Arriva döpt till Northern Dalesman, från torget i staden Richmond i norra Yorkshire till Ingleton, 40 miles (cirka 60 km) västerut.

Hela färden filmas i realtid med ett antal kameror som följer vägen, omgivningarna och resenärerna ombord. Bussfärden är en helt ordinarie tur och inget specialarrangemang för TV. Resan går genom blommande floddalar, förbi gamla hedar och betesmarker, genom gamla gruvbyar, över öppna hedar och förbi Ribblesheadviadukten. Med sina 24 välvda bågar är den ett av den brittiska ingenjörskonstens stora mästerverk från 1800-talet.

”All Aboard! The Country Bus” heter programmet som kommer att sändas i BBC Four.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)