Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Upphandlare måste kräva minst kollektivavtalsenliga villkor

Statsminister Stefan Löfven(S): Lönedumpning som i färdtjänstupphandlingen i Stockholm är oacceptabel. Foto: Kristian Pohjl/Regeringskansliet.

Statsminister Stefan Löfven(S): Lönedumpning som i färdtjänstupphandlingen i Stockholm är oacceptabel. Foto: Kristian Pohjl/Regeringskansliet.

Upphandlande myndigheter och enheter ska kräva att de som lämnar anbud ska garantera lön, semester och arbetstid för sina anställda som minst motsvarar centrala kollektivavtal. Det skriver statsminister Stefan Löfven(S) och civilminister Ardalan Shekarabi(S) i en debattartikel i Dagens Nyheter. De  pekar bland annat på upphandlingen av färdtjänst i Stockholm förra året som ett avskräckande exempel på lönedumpning.

På torsdagen lämnade regeringen över förslag till nya regler för offentliga upphandlingar till Lagrådet som nu ska granska förslagen innan de läggs på riksdagens bord.

– Länge har det kommit larmrapporter om att det offentliga genom upphandlingar varit med och bidragit till lönedumpning på svensk arbetsmarknad. Detta är helt oacceptabelt. Det är hög tid att sätta stopp för möjligheten att upphandlingar vinns genom att ha låga löner, dåliga arbetsvillkor eller skadlig arbetsmiljö, skriver Löfven och Shekarabi.

– När färdtjänst upphandlades i Stockholm hade lönerna dumpats till 27 kronor i timmen som lägst, visade Sveriges radios granskning av taximarknaden förra året. Offentlig sektor använder i dag gemensamma medel till att driva tillbaka yrkesgrupper och arbetstagare till lönenivåer som ingen kan leva på.

De nya upphandlingsreglerna är tänkta att börja gälla vid årsskiftet.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)