Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norsk trafikhuvudman köper realtid från Sverige

Brakar, trafikhuvudmannen i Buskerud, Norge, köper realtidssystem från Göteborgsföretaget Consat Telematics. Foto: Brakar.

Brakar, trafikhuvudmannen i Buskerud, Norge, köper realtidssystem från Göteborgsföretaget Consat Telematics. Foto: Brakar.

Trafikhuvudmannen i Buskerud Fylkeskommune, Brakar, har skrivit avtal med det Göteborgsbaserade IT-företaget Consat Telematics om leverans av ett nytt realtidssystem till Buskerud. Fylket, det vill säga länet, ligger väster om Oslo. Avtalet omfattar leverans av utrustning för upp till 150 bussar i Buskeruds stadsområde med Drammen, liksom en option på ytterligare 180 bussar i resten av fylket.

Även utrustning i bussarna för prioritering av trafikljus  ingår i avtalet.

Terje Sundfjord, vd för Brakar. Foto: Ulo Maasing.

Terje Sundfjord, vd för Brakar. Foto: Ulo Maasing.

– Korrekt information om när bussen kommer till hållplatsen är det viktigaste vi kan ge våra kunder. Vi vill göra kundernas vardag enklare, genom att informera om störningar i trafiken och direkt visa när bussarna fastnat i kö, säger Terje Sundfjord, vd för Brakar.

Brakar har idag några få pilotlinjer med realtidsinformation i Drammen. Nu ska den funktionen utvidgas betydligt. I första fasen kommer bussar som trafikerar Buskerudbykommunerna Drammen, Lier, Nedre Eiker, Övre Eiker och Kongsberg få realtidssystem. Denna del av projektet finansieras med 13,5 miljoner NOK från Buskerudbyn. Därefter kommer Brakar att bygga ut systemet över resten av fylket.

Bussarna i Buskerudbyn ska vara utrustade under vintern och våren 2017. De första fordonen får realtidssystem monterade under hösten 2016.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)