Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kommersiell trafik ett lyft för Transdev

Flygbussarna är den största verksamheten inom Merresor. Foto: Ulo Maasing.

Flygbussarna är den största verksamheten inom Merresor. Foto: Ulo Maasing.

Den del av Transdevs svenska verksamhet som arbetar med kommersiell trafik tillhör det lönsammaste i svensk busstrafik. Det gäller trafik som inte är skattesubventionerad, utan körs på helt kommersiell grund i Merresor AB där den största verksamheten utgörs av Flygbussarna. Förra året gjorde Merresor ett rörelseresultat på 88,6 miljoner. Merresor förbättrade sitt rörelseresultat kraftigt, jämfört med året innan, allt enligt bolagets årsredovisning som nu har blivit offentlig.

I Merresor AB har Transdev Sverige samlat all sin kommersiella trafik: Flygbussarna, Båtbussarna, Bussakuten samt Snälltåget. Den upphandlade trafiken ligger utanför Merresor och ligger direkt i Transdev Sverige. Flygbussarna är den största verksamheten inom Merresor, men bolaget särredovisar inte de olika varumärkena inom Merresor.

Den kommersiella verksamheten inom Transdev är klart lönsammare än den upphandlade trafik som Transdev kör för de regionala kollektivtrafikmyndigheterna.

Merresor visar således ett rörelseresultat på 88,6 miljoner kronor på en omsättning på 623 miljoner. Det gör företaget till ett av de lönsammaste inom svensk bussbransch. Transdev Sverige, däremot, hade en omsättning på 2,35 miljarder och ett rörelseresultat på 56,8 miljoner.

Merresor har de senaste åren vuxit avsevärt. Omsättningen har ökat från 373,8 miljoner år 2012 till 623,1 miljoner i fjol. Samtidigt har antalet anställda ökat från 258 till 348 och resultatet efter finansiella postern (räntor mm) från 59,6 till 87,9 miljoner kronor.

Transdev Sverige, däremot, har blivit mindre, även om resultatet efter finansiella poster har svajat kraftigt under de senaste åren, från – 85,2 miljoner år 2012 till -15,1 miljoner i fjol och medett plus på drygt 20 miljoner år 2013 samt ett nollresultat 2014. Omsättningen har stadigt minskat, från 3,0 miljarder 2012 till fjolårets 2,4 miljarder. Antalet anställda var år 2012 3 030 och förra året 2 325.

Såväl Merresor som Transdeev Sverige skickar iväg i stort sett hela vinsten till ägarna via holdingbolaget Transdev Northern Europe AB. Transdevkoncernen har två franska ägare som har 50 procents andel var i Transdev: dels det börsnoterde Veolia Environnement S.A, dels den statliga pensionsstiftelsen Caisse des Depots et Consignations.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)