Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ivecos nya en buss för expressstrafik och enklare beställningar

Nya Iveco Evadys premiärvisas på IAA. Foto: Ulo Maasing.

Nya Iveco Evadys premiärvisas på IAA. Utställningsbussen är 13 meter lång och har enkeldörrar längst fram och längst bak. Foto: Ulo Maasing.

På årets IAA-mässa i Hannover som öppnar för allmänheten på torsdagen presenterar Iveco Bus en ny modell som ska fylla en nisch i företagets produktsortiment. Evadys heter nýkomlingen. Med den siktar Iveco in sig på marknaden för expresstrafik, regional linjetrafik, flygplatstransfers och enklare beställningstrafik.

Förarplatsen i Iveco Evadys. Foto: Ulo Maasing.

Förarplatsen i Iveco Evadys. Foto: Ulo Maasing.

Evadys är den enda bussnyheten hos Iveco där den delar utrymmet i montern med lilla Daily Electric och lyxturistaren Magelys.

Ingeriören är relativt enkel med öppna bagagehyllor. Fyra olika stolsalternativ finns. Foto: Ulo Maasing.

Ingeriören är relativt enkel med öppna bagagehyllor. Fyra olika stolsalternativ finns. Foto: Ulo Maasing.

Utomhus finns linjevagnen Crossway och en lyxversion av Daily, Tours Hi-Matic med 19 platser liksom stadsbussen Urbanway Electric Hybrid.

Med Evadys siktar Iveco in sig på samma marknad som exempelvis Neoplan Tourliner och enklare versioner av MAN Lion´s Coach.

Evadys erbjuds i två lngder, 12 och 13 meter. Foto: Ulo Maasing.

Evadys erbjuds i två lngder, 12 och 13 meter. Foto: Ulo Maasing.

Sedan marknaden för långväga linjetrafik har öppnats i flera stora länder på kontinenten (Tyskland, Italien, Frankrike) har expressbusstrafiken där expanderat våldsamt och nya marknadsmöjligheter öppnats för busstillverkarna – åtminstone tills vidare eftersom en konsolidering nu präglar den unga näringen.

Iveco erbjuder Evadys i två längder, 11,4 respektive 12,9 meter, och i flera olika utföranden. På mässan visar man den längre versionen med dörrar längst fram och bak tänkt för dagsutflykter och flygplatstransfers. Andra versioner har enkel eller dubbel mittdörr.

Antalet sittplatser är 53 – 59 och bagageutrymmet varierar mellan 6,6 och 10,19 kubikmeter. Det största utrymmet har 1§3-metersbussen med enkeldörrar längst fram och längst bak.

Fyra olika stolsvarianter finns varav en inte är fällbar utan främst är avsedd för bussar som går i regional linjetrafik. Bagagehyllorna är öppna.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)