Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solaris elbuss prisad – dieselns död allt närmare

Solange Olszewska som tillsammans med maken Krysztof äger Solaris samt företagets vd Andreas Strecker tog på IAA emot priset för Årets Stadsbuss 2017 av den internationella juiryns ordförande Tom Terjesen. Foto: Ulo Maasing.

Solange Olszewska som tillsammans med maken Krysztof äger Solaris samt företagets vd Andreas Strecker tog på IAA emot priset för Årets Stadsbuss 2017 av den internationella juiryns ordförande Tom Terjesen. Foto: Ulo Maasing.

Den polska busstillverkaren Solaris fick på onsdagen ta emot priset som Årets stadsbuss 2017 för sin nya Urbino Electric. Och på Solaris är man övertygad om att eldrivna bussar är framtiden. ”Hittills i år har vi fått order på ett 60-tal batteribussar från flera europeiska operatörer. Elbussarna står nu inför ett verkligt genombrott”, förklarade Solaris´ vd Andreas Strecker på Solaris presskonferens på IAA-mässan i Hannover på onsdagseftermiddagen.

Solange Olszewska: För tio år sedan deklarerade min make här på IAA att dieseln är död och att framtiden är elektrisk.

Solange Olszewska: För tio år sedan deklarerade min make här på IAA att dieseln är död och att framtiden är elektrisk.

– Här på IAA förklarade min man för tio år sedan att dieseln är död och att framtiden är elektrisk. Då möttes han av mycket skepsis. Nu visar utvecklingen att han hade rätt, och det känns väldigt speciellt att få ta emot priset för Årets Stadsbuss samtidigt som vårt företag firar 20-årsjubileum. Och vi är bra rustade för nästa 20 år, sa Solange Olszewska som tillsammans med sin make Krysztof äger familjeföretaget.

Krysztof Olszewski är svårt sjuk sedan flera år och kan inte längre delta i arbetet på företaget, men arvet från hans visionära syn på branschen lever vidare, inte minst manifesterad av priset för Årets Stadsbuss 2017.

På IAA visar Solaris natiurligtvis nya Urbino Electric, men även två helt nya version av nya Urbino, men i sin monter har man också två nya versioner av bussen. Det är dels Urbino 12 Hybrid med en seriell hybrid från BAE, dels en gasdriven version av bussen, nya Urbino 12 CNG.

Solaris fortsätter också att bredda paletten av versioner av nya Urbino. Först ut år 2014 var dieseldrivna 12- och 18-metersversioner. Företaget aviserade att man snart kommer att lansera en 18-meters ledbuss för gasdrift och en 18-meters eldriven ledbuss.

Share Dela

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)