Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Vest Buss i konkurs

Så sent som i förra veckan deltog V est Buss i Persontrafikmässan i Göteborg. På tisdagen begärdes Vest Buss i konkurs av styrelsen. Foto: Ulo Maasing.

Så sent som i förra veckan deltog V est Buss i Persontrafikmässan i Göteborg. På tisdagen begärdes Vest Buss i konkurs av styrelsen. Foto: Ulo Maasing.

De tre företagen inom Vest Buss, Vest Buss Norge, Vest Buss Gruppen AS och Vest Buss Sverige AB går i konkurs. Det beslutade Vest Buss´ styrelse på måndagen. Totalt 65 anställda i Sverige och Norge förlorar därmed sina jobb, rapporterar den norska tidningen Fjordingen. Vest Buss representerar Iveco Bus i både Norge och Sverige och enligt Vest Buss´ vd Per Dag Nedreberg är det stora skulder till Iveco som har tvingat Vest i konkurs.

Per-Dag Nedreberg körde på tisdagen själv från Stryn till Fördre för att lämna in konkursansökan till domstol. Så sent som i juni i år uppgav Nedreberg och försäljningschefen Per Gunnar Tunold att 2016, med 213 sålda bussar, hade utvecklats till det bästa året någonsin för Vest Buss när det gäller försäljningen.

Till Fjordingen säger Nedreberg att situationen är paradoxal.

– Prognoserna visar på ett överskott på sex miljoner norska kronor för 2016. Utmaningen handlar om en stor skuld till Iveco som vi inte har klarat att finna finansiering till, säger Per-Dag Nedreberg till tidningen.

Vest minskade sin omsättning från175 miljoner NOK  år 2014 till 100 miljoner år 2015. Resultatet på ett minus på 6,1 miljoner NOK 2014 förvärrades till ett minus på 20,2 miljoner NOK i fjol. Fjolåret slutade också med ett negativt egenkapital på 16,7 miljoner NOK. Året innan var det egna kapitalet plus 9,5 miljoner.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)