Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hyundai startar massproduktion av elbussar

hyundailoggaDen sydkoreanska fordonstillverkaren Hyundai planerar att starta storskalig produktion av elbussar enligt sydkoreanska ET News. Företaget planerar att under nästa år trappa upp utvecklingsarbetet och siktar i första hand in sig på hemmamarknaden och Kina.

Hyundai lanserade sin försts, kommersiella elbuss redan 2010 genom sitt dåvarande systerföretag Hyundai Heavy Industries. Men sedan dess har man främst fokuserat på vätgasdrivna bränslecellsbussar.

Enligt ET News planerade Hyundai massproduktion av elbussar 2014, men sköt upp satsningen eftersom man ansåg att marknaden ännu inte var mogen. Sedan dess har elfordon blivit allt mer populära och att Hyundai nu planerar att trycka på startknappen är ett tecken på att företaget anser att det nu går att tjäna pengar på elbussar. Vissa analytiker bedömer till och med att den globala marknaden år 2026 kan vara värd över 100 miljarder dollar, dvs närmare 1000 miljarder kronor.

Enligt ET News kommer de nu aktuella elbussarna att drivas med två litiumjon-batterier på 51 kWh och klara omkring 100 kilometer på en laddning. Laddning kan ske med 800 V, vilket enligt tillverkaren förkortar laddtiden avsevärt. Batterileverantör väntas bli LG.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)