Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stombusslinjer efterlyses söder om Stockholm

Efterlyses av kommuner söder om Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

Efterlyses av kommuner söder om Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

Kommunerna på Södertörn, söder om Stockholm, vill att SL inför ett nät av stombusslinjer där. Linjerna ska binda samman olika stadskärnor och centra på Södertörn. Kommunerna har räknat ut att restiden idag skiljer sig åtskilligt mellan kollektivtrafik och bil – till kollektivtrafikens nackdel.

Ett par exempel: Att åka bil från Nynäshamn till Kungens Kurva, sydväst om Stockholm, tar 42 minuter, men med kollektivtrafik är restiden en timme och 33 minuter. Också till Flemingsberg mellan Stockholm och Södertälje tar bilresan från Nynäshamn 42 minuter, men med kollektivtrafik tar färden en timme och 16 minuter.

Läge alltså för snabba stombussar mellan regionkärnorna, anser Södertörnskommunerna Nynäshamn, Haninge, Tyresö, Huddinge, Botkyrka, Salem, Södertälje och Nykvarn – där visserligen Nykvarn inte alls ligger på Södertörn och Södertälje enbart delvis, men som alla samarbetar ändå.

Share Dela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)