Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Jönköping avvecklar miljonslukande biogas

Jönköping avvecklar sin förlustbringande biogasanläggning som har kostat invånarna mer än 200 miljoner under tio år. Foto: Ulo Maasing.

Jönköping avvecklar sin förlustbringande biogasanläggning som har kostat invånarna mer än 200 miljoner under tio år. Foto: Ulo Maasing.

Efter många år med stora förluster avvecklar Jönköping sin biogasanläggning på Torsvik, skriver Jönköpings-Posten, JP. Under de drygt tio år som anläggningen har funnits har förlusterna uppgått till mer än 200 miljoner kronor. Och det är oklart vilket drivmedel som bussarna i Jönköping ska köras på i framtiden.

Den nuvarande anläggningen har blivit föråldrad samtidigt som miljonerna har rullat ut från det kommunala bolaget Rådhus AB som via Jönköping Energi driver den.

– En ny anläggning skulle kräva en ny investering och det skulle också kräva att vi har en stor kund som vill köpa biogas av oss. Våra stora kunder är Länstrafiken med sina bussar men vi och Regionen ligger inte i fas i varandra. De vet ännu inte vilken typ av bussar som de ska ha under nästa avtalsperiod, säger kommunstyrelsens ordförande i Jönköping, Ann-Marie Nilsson(C) till JP.

– Vi hade behövt nationella bidrag för att kunna satsa mer på biogas.

Samtidigt tyngs Jönköpings ekonomi av stora förluster för den kommunalt ägda flygplatsen som ligger tio mil från Göteborg/Landvetter.

Politikerna i det kommunala Rådhus AB är helt eniga att till kommunfullmäktige lägga fram förlaget om en nerläggning av biogasproduktionen.

– Förra året gick biogasanläggningen med en förlust på 20 miljoner kronor. Det politikerna i kommunfullmäktige ska ta beslut om är i vilken takt avvecklingen ska ske, säger kommunalråd Carin Berggren(M) till tidningen.

I regionen är MP motståndare till en nerläggning av biogasproduktionen.

– Istället borde vi verka för att länstrafiken vill köra med biogas på långfärdsbussarna, säger Mats Weidman(MP) till Jönköpings-Posten.

Share Dela

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. En mycket välkommen utveckling! Grattis till Jönköpingsborna som nu kanske slipper det lågfrekventa dånandet från gasbussar. Man får hoppas att de följer Värnamos exempel och satsar på elbussar. Många fler kommuner borde följa efter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)