Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ökning för Irizar

Irizrs huvudkontor i spanska Ormaiztegi. Foto: Irizar.

Irizrs huvudkontor i spanska Ormaiztegi. Foto: Irizar.

Busstillverkaren Irizar, med huvudkontor i Spanien, ökade sin omsättning under 2016 till drygt 580 miljoner euro, det vill säga cirka 5,5 miljarder kronor. Företagsgruppen redovisar inte sitt resultat för det gångna året, men konstaterar att en ökad produktion av helbyggda turistbussar har en nyckelroll för Irizargruppens tillväxtstrategi.

Irizars huvudanläggning i spanska Ormaiztegi svarade i fjol för hälften av företagsgruppens omsättning och beskrivs av Irizar själv som företagets tillväxtmotor tillsammans med anläggningen i Mexiko. 25 procent av produktionen i Spanien utgjordes i fjol av helbyggda bussar.

Till framgångsfaktorerna för Irizar hör att den spanska marknaden för långväga busstrafik åter har börjat växa efter fem års nergång. Irizar har idag 40 procents marknadsandel i Spanien när det gäller turistbussar i premiumsegmentet.

Under det gångna året började därtill försäljningen av Irizarbussar i USA, främst av den helbyggda Irizar i6, producerad i Mexiko. Företaget uppger att orderingången vid den mexikanska fabriken är ”oslagbar”. Fabriken har hittills producerat 1 000 bussar. Mexiko är därmed också Irizars bästa marknad.

Irizars utländska fabriker står för 30 procent av företagsgruppens omsättning och andra företag i gruppen för resterande 20 procent.

Irizar räknar med fortsatt tillväxt under det här året med ett utvecklat produktutbud, bland annat genom att erbjuda den batteridrivna stadsbussen i2e i längder från 10,8 till 12 meter.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)