Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Pendlarparkering kan hota busstrafik

Kan göra busstrafiken sämre.

Kan göra busstrafiken sämre.

Infartsparkeringar kan underminera förutsättningarna för busstrafik. Det konstaterar landstinget i Stockholms län som nu har skickat ut ett utkast till nya riktlinjer för infartsparkeringar till alla kommuner i Storstockholm.

Där konstaterar man att pendlarparkeringar som är genomtänkta och rätt utformade kan bidra till att fler personer väljer att ställa bilen vid närmsta kollektivtrafikknutpunkt i stället för att ta bilen hela vägen till målet. Men i tätbebyggda områden med en väl fungerande kollektivtrafik kan effekten i själva verket bli den motsatta.

Därmed kan pendlarparkeringarna stimulera till en ökad användning av bil och försämra förutsättningarna för busstrafiken. Man konstaterar att majoriteten av dem som tar bilen till infartsparkeringen skulle ha cyklat eller åkt buss om parkeringsmöjligheterna hade varit sämre. Bara en liten del av resenärerna skulle ha tagit bilen för hela resan, alltså till sitt slutmål.

Om pendlarparkeringarna används av personer som annars hade tagit buss eller cykel till kollektivtrafikknutpunkten kan det, skriver landstinget, leda till ett minskat resenärsunderlag för busslinjer, vilka därmed riskerar att glesas ut. Det betyder i sin tur att infartsparkeringarna då blir en skattefinansierad subventionering av bilresor. Samtidigt riskerar de som reser kollektivt hela vägen att få försämringar eftersom underlaget för busstrafiken minskar och därmed förutsättningarna för hög turtäthet.

Man konstaterar också att infartsparkeringar i centrala, attraktiva lägen ofta är fulla. Och en majoritet av platserna tas upp av bilister som bor i pmråden där busstrafiken är bra, eller till och med mycket bra. Många använder dessutom parkeringarna i andra syften än att åka vidare kollektivt, exempelvis som boendeparkering.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)