Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Vasaloppsbussar fossilfria till hälften

Varannan mil är fossilfri när Vasaloppsbussarna kör. Foto: Preem.

Varannan mil är fossilfri när Vasaloppsbussarna kör. Foto: Preem.

Oljebolaget Preem, som är Vasaloppets huvudsponsor, arrangerar i år bussresor från Stockholm, Göteborg och Sundsvall direkt till Sälen för deltagare i Vasaloppet.Större delen av bussarna, 83 procent,  kommer enligt företaget att till minst 50 procent köras på världens första Svanenmärkta flytande diesel. Det betyder att varannan mil bussarna kör är fossilfri. Och varannan är fossil.

Utöver förnybart drivmedel till bussarna levererar Preem också hållbart bränsle för uppvärmning av mässtältet i Sälen, tältstartplatsen i Oxberg och SVT:s vinterstudio i Mora samt även till skotrar och pistmaskiner.

– Genom samarbetet med Preem och användandet av deras hållbara bränsle, både som drivmedel och till uppvärmning, tar vi ett stort steg i rätt riktning. Klimatfrågan är en av våra största utmaningar och det är viktigt att vi gör det vi kan för att minska vår miljöpåverkan. Den här typen av samarbete med våra sponsorer är mycket betydelsefullt och hjälper oss att utvecklas, säger Mats Rylander, miljöansvarig på Vasaloppet.

Preem har varit huvudsponsor till Vasaloppet, både till sommar- och vinterveckan, sedan 2009.

Taggat som: ,

2 kommentarer »

  1. Matematik är svårt… 83 % av bussarna kommer att köras till minst 50 % på det svanenmärkta drivmedlet: Preem Evolution+, som i sin tur är 50 volyms% förnybart. Då borde bioandelen bli: 0.83 * 0.50 * 0.50 = 0.2075. Det vill säga: 20.75 % av milen som körs, av körningarna, drivs med biodrivmedel. 79.25 % av drivmedelsvolymerna och transporterna av bussarna under Vasaloppet är fossila och råoljebaserade. Preem brukar för övrigt köpa mycket rysk råolja. Ryssarna brukar inneha världsrekordet i fackling av gaser som kommer upp samtidigt med råoljan. Källa: World Bank, Bent Svensson, Flare gas reports.

    Hur kommer det sig att de drivmedel som är till 100 % biobaserade, t.ex. HVO från Neste Oil med varumärket: NExBTL, HVO-drivmedel som även OK/Q8 säljer i 100 % ren form, eller EcoPar Bio, inte är Svanen-märkta?

  2. Matematiken är Preems… 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)