Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Amerikansk bussbransch vill ha miljarder från Trump

Företrädare för kollektivtrafik med buss i USA ber Donald Trump om miljarder och lovar 100 000 nya jobb. Foto: Ulo Maasing.

Företrädare för kollektivtrafik med buss i USA ber Donald Trump om miljarder och lovar 100 000 nya jobb. Foto: Ulo Maasing.

Företrädare för betydande delar av bussbranschen i USA har skrivit brev till president Donald Trump för att få federala pengar till bussnäringen. Man hänvisar till presidentens löfte om stora satsningar på infrastrukturen, i linje med Trumps vallöfte America First. Brevet till Trump har skrivits av Bus Coalition, en sammanslutning av företrädare för samhällsägda och privata bussföretag och upphandlare av busstrafik över hela USA. Man vill ha stöd för att byta ut omkring 14 000 bussar, vilket enligt Bus Coalition skulle skapa över 100 000 amerikanska jobb.

Brevet har undertecknats av företrädare för 285 bussföretag och lokaltrafikföretag från 49 stater, många från glest befolkade områden som har fått se en nergång när det gäller federalt stöd och som en följd har en åldrande busspark med tillhörande infrastruktur.

I brevet till Donald Trump framhåller branschföreträdarna att mer än hälften av alla kollektivresor i landet görs med buss och att bussar utgör ryggraden i den amerikanska kollektivtrafiken.

Man vill att Trump i sitt infrastrukturprogram ska skjuta till 2,85 miljarder dollar (cirka 26 miljarder kronor) till en uppgradering av bussflottan i USA. Det skulle, skriver Bus Coalition, fylla den lucka i finansieringen av bussbranschen som har uppkommit för åren 2013 – 2020.

Man kittlar presidenten med att framhålla att en modernisering av bussflottan med hjälp av federala medel snabbt skulle skapa tusentals välbetalda industrijobb i USA, samtidigt som tillgängligheten till arbetsplatser och affärscentra skulle förbättras och problemet med en åldrande bussflotta och infrastruktur skulle hanteras.

– Denna blygsamma investering skulle göra det möjligt att köpa över 14 000 USA-tillverkade bussar och skapa över 100 000 jobb över hela landet, skriver Bus Coalition till presidenten.

Man hävdar också att det federala stödet till bussnäringen under det senaste årtiondet har minskat med 57 procent och att antalet bussar som har passerat sin normala livslängd men som fortfarande går i trafik har ökat med närmare 40 procent sedan 2009.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)