Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nettbuss köper in sig i teknologiföretag

Nettbuss köper in sig i estniska T Solutions som utvecklar avancerade boknings- och biljettsystem.

Nettbuss köper in sig i estniska T Solutions som utvecklar avancerade boknings- och biljettsystem.

Det statliga norska bussföretaget Nettbuss,som har en omfattande verksamhet även i Sverige, köper in sig i det estniska teknologiföretaget T Solutions. Det är ett företag som är specialiserat på att utveckla och driva tekniskt avancerade biljettsystem. Nettbuss förvärvar 15 procent av  aktierna i T Solutions. De båda företagen har också skrivit avtal om att införa T Solutions´ teknologi på Nettbuss´ expressbusslinjer i Sverige och Norge.

Andres Osula, styrelseordförande i T Solutions uppger att Nettbuss aktieförvärv utgör en strategisk investering i det estniska teknologiföretaget.

T Solutions styrelseordförande Andres Osula. Foto: Ulo MAasing.

T Solutions styrelseordförande Andres Osula. Foto: Ulo MAasing.

– Företaget började som IT-avdelning för busstationen i Tallinn, men har mnu lämnat  start-upskedet bakom sig. Även om vi idag kan betjäna våra kunder och utveckla produkterna utan ytterligare finansiering kommer investeringen från Nettbuss och deras djupa branschkännedom att ge oss ytterligare möjligheter att bli en global aktör på det här området, säger Andres Osula.

Han menar att man med Nettbuss bland aktieägarna får tillgång till ett oöverträffat internationellt nätverk och möjligheter att komma in påp nya marknader.

– Förra årets stora nyhet för T Solutions var att Transdev i Frankrike blev vår kund. Avtalet med Nettbuss för in våra biljettlösningar på den skandinaviska marknaden.

T Solutions vd Andres Birnbaum uppger att man först tog kontakt med Nettbuss för att värva företaget som kund.

– Men under förhandlingarna blev det tydligt att det norska företaget var intresserat av mer än att bara använda ett innovativt biljettsystem. På Nettbuss insåg man snabbt vilka ambitioner vi inom T Solutions har och vilken potential det har för transportnäringen.

Birnbaum pekar på flygbranschens boknings- och distributionssystem Amadeus som etablerades gemensamt av flygbolagen på 1980-talet.

– Men inom vägtransporter finns ännu inga liknande lösningar. Vi är övertygade om att den mjukvara som T Solutions har skapat kan bli en sådan plattform, säger Andres Birnbaum.

Han framhåller att T Solutions system öppnar för operatörer att sätta ett specifikt pris på varje enskild stol som man säljer, baserat på efterfrågan. Det gör det möjligt för operatörerna att utnyttja sina resurser effektivt och att maximera intäkterna via alla tillgängliga distributionskanaler. All försäljning, inklusive ombordförsäljning, hanteras och prissätts i realtid.

Ståle Nistov, vd för Nettbuss Travel (Nettbuss expressbussföretag) i Norge pekar på den snabba digitaliseringen av branschen.

– Våra kunder är allt mer digitala och för att vi ska kunna behålla vår marknadsposition är det nödvändigt att ta vårt digitala erbjudande till nästa nivå, säger han.

T Solutions har 45 anställda och huvudkontor i Tartu, Estland. Företagets säljplattform används idag av drygt 40 bussföretag runt om i Europa. Företaget ingår i estniska Mootor Grupp där bland annat bussföretaget Sebe och expressbussföretagen Lux Express och Simple Express ingår. I Mootor Grupp finns också Busland, som bland annat renoverar bussar, bussgodsföretaget Cargobus och Milrem som tillverkar försvarsprodukter.

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)