Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya resmönster öppnar sig

Ulf Sleman och Mikael von Leitgeb från Ölvemarks Holiday/Scandorama på ITB-mässan i Berlin. Foto: Ulo Maasing.

Ulf Sleman och Mikael von Leitgeb från Ölvemarks Holiday/Scandorama på ITB-mässan i Berlin. Foto: Ulo Maasing.

New York säljer trögt men trycket på resor till Kuba är skyhögt. Det berättar två företrädare för landets största bussresearrangör Ölvemarks Holiday/Scandorama när bussmagasinet möter dem på den gigantiska ITB-mässan i Berlin. Ulf Sleman och Mikael von Leitgeb bekräftar att resmönstren i buss- och gruppresebranschen snabbt håller på att förändras.

Däremot är det svårt att lyfta fram någon enskild faktor som styr de ändrade strömmarna: terrorism, valutakurser, att vissa resmål har nått en mättnadsgrad, Trumpeffekt… Den bild som de båda inköparna och reseproducenterna från Ölvemarks/Scandorama ger är inte entydig och den bekräftas av andra svenskar i resebranschen som är på besök på ITB.

– Paris har haft en kraftig nergång, men på Nice har vi knappast ens haft en svacka, torts att båda städerna har utsatts för terrordåd de senaste åren, berättar Mikael von Leitgeb.

I Tyskland har både Berlin och München drabbats av terrorism de senaste åren.

– Men det är svårt att se att det har påverkat resandet, kommenterar Iris Mülller, chef för Tyskaturistbyrån i Stockholm.

– Berlin har haft en nergång i fjol när det gäller resandetn från Sverige. Men München har ökat med nio procent, bland annat på grund av bättre flygförbindelser från Sverige. För oss är det nu en viktig uppgift att locka svenska buss- och gruppresearrangörer att mer än hittills upptäcka södra Tyskland.

I samband med ITB-mässan presenterar också det ansedda tyska turismforskningsinstitutet FUR (Forschungsgemeinschaft Urlaub und Reisen e.V.) varje år de första resultaten av sin årliga analys av den tyska resemarknaden. Man kartlägger hur tyskarna reser, och planerar att resa på semester. Även i FUR:s analys tas terrorismens påverkan på resandet upp. Men samtidigt ändrar oron för terrorism endast resmönstren i begränsad omfattning.

38 procent av tyskarna säger att den senaste tidens terrorattacker påverkar deras semesterplanering, men för hälften av dem handlar det om en mer allmän oro. 18 procent av dem uppger att de undviker den destination de hade föredragit, men bara någon enstaka säger att de kommer att avstå semesterresan.

Turkiet och Nordafrika tillhör de stora förlorarna när det gäller tyskarnas utlandsresande. I fjol minskade semesterresorna till Turkiet med 23 procent och till Nordafrika med 29 procent. Även Frankrike tappade rejält med en nergång på 15 procent. I Medelhavsområdet tillhör Spanien och Grekland vinnarna, men även Österrike, Nederländerna och Skandinavien har ökat sina marknadsandelar på den tyska semesterresemarknaden.

Ända sedan milennieskiftet har bussturismen sakta förlorat marknadsandelar bland tyskarna, även om nergången inte har varit dramatisk. För resor på fem dagar eller mer hade bussen år 2000 en marknadsandel på 9 procent, i fjol var det 6 procent.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)