Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

En bussklassiker fyller 50

Neoplan Skyliner fyller 50. Här är bussen vid Atomium i Bryssel 1967. Foto: MAN.

Neoplan Skyliner fyller 50. Här är bussen vid Atomium i Bryssel 1967. Foto: MAN.

En av de verkligt klassiska turistbussarna, dubbeldäckaren Neoplan Skyliner, firar den här veckan 50-årsjubileum. Själva födelsedagen inträffade på onsdagen. Skyliner var världens första dubbeldäckade turistbuss och sedan dess har nästan 5000 bussar av modellen sålts. Nu är man inne på den sjunde generationen som såg dagens ljus 2012.

Det var den 26 april 1967 då den då unge Konrad Auwärter väckte sensation i bussbranschen med den nya, dubbeldäckade turistbussen. För att övertyga skeptiker satte han sig själv bakom ratten på den då 12 meter långa bussen och körde den från Stuttgart till Bryssel.

Dagens Skyliner är modellens sjunde generation. Foto: MAN.

Dagens Skyliner är modellens sjunde generation. Foto: MAN.

– På den tiden var det ingen som trodde att man ens kunde köra med en dubbeldäckare på motorvägar utan att bussen skulle välta. Men vi övertygade snart tvivlarna, minns Konrad Auwärter.

Och från 1969 började etablerade bussföretag att inkludera Skyliner i sin vagnpark.

Skyliner fick dessutom några spektakulära avkommor som den fyraxliga Megaliner och Jumboliner som var en dubbeldäckad ledbuss.

Dagens Neoplan Skyliner modellens sjunde generation och har under senare år fått en ny marknad vid sidan om den traditionella bussturismen. Allt fler Skyliner rullar nämligen som expressbussar i den expressbusstrafik som har expanderat explosionsartat på kontinenten de senaste åren.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)