Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Landstinget tar över Dalarnas kollektivtrafik

Dalatrafiklogga12-300x289Landstinget blir ny huvudman för kollektivtrafiken i Dalarna. på onsdagen ställde sig direktionen för Region Dalarna bakom ett förslag som innebär att ansvaret för färdtjänsten och den vanliga kollektivtrafiken och att kommunernas del betalas via skatteväxling.

Ända sedan ett nytt kollektivtrafiksystem, ”bussrevolutionen” sjösattes i Dalarna 2014 har finansieringen och kostnadsfördelningen varit ett hett diskussionsämne, inte minst mellan kommunerna och landstinget, men även sins emellan mellan kommunerna. Det visade sig nämligen att det tidigare systemet för kostnadsfördelning inte fungerade i det nya trafiksystemet.

Under de senaste åren har kostnadsfördelningen byggt på kompromisser mellan parterna och nu är man slutligen överens.

I huvudmannaskapet för kollektivtrafiken ingår bland annat att landstinget föreslås ta över rollen som kollektivtrafikmyndighet från Region Dalarna. Landstinget föreslås också över Region Dalarnas ägande av AB Dalatrafik, Tåg i Bergslagen AB samt AB Transitio.

Innan det hela kan bli verklighet krävs också Dalarnas 15 kommunfullmäktige samt landstingsfullmäktige tar erforderliga beslut. Ansökan om skatteväxling måste vara regeringen tillhanda senast 30 september 2017.

Taggat som: , ,

1 kommentar »

  1. Landstinet skall enbart ansvara för ren sjukvård. Allt annat kan man lägga på en annan organisation

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)