Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Prestigefyllt pris till Göteborgs elbussprojekt

Göteborgs elbussprojekt ElectriCity har vunn it ett prestigefyllt, internationellt pris. Foto: Ulo Maasing.

Göteborgs elbussprojekt ElectriCity har vunnit ett prestigefyllt, internationellt pris. Foto: Ulo Maasing.

Västtrafiks och Volvos elbussprojekt ElectriCity i Göteborg tilldelades på onsdagen ett pris för enastående drift och teknik. Det var i samband med den internationella kollektivtrafikunionen UITP:s världskongress i Montreal som Västtrafik och Volvo fick ta emot UITP:s pris för Operational and technical excellence för sitt arbete med linje 55 i Göteborg.

Hans Ramér från Volvo Bussar (mitten) och Roger Vahnberg från Västtrafik (till höger) tog emot priset från UITP:s ordförande Masaki Ogata när ElectriCity vann UITP Awards 2017.

Hans Ramér från Volvo Bussar (mitten) och Roger Vahnberg från Västtrafik (till höger) tog emot priset från UITP:s ordförande Masaki Ogata när ElectriCity vann UITP Awards 2017.

UITP motiverar priset med att ”projektet framgångsrikt integrerar alla delar av en bussbaserad mobilitetslösning och visar mot framtidens busstrafik i hela världen. Projektets innovativa teknologi tillämpas under verkliga driftsförhållanden och är perfekt integrerad i kollektivtrafiksystemet.”

UITP (Union Internationale des Transports Publics) är en tongivande internationell samarbetsorganisation för kollektivtrafik. UITP Awards anordnas vartannat år och lyfter fram ambitiösa, hållbara och innovativa projekt som kan bidra till en ökad kollektivtrafik. Till årets tävling inkom över 230 tävlingsbidrag.

–  Omställningen av transportsektorn är nödvändig om vi ska klara av att skapa ett hållbart samhälle och framtidens städer. Här är hållbar kollektivtrafik en viktig pusselbit. ElectriCity och elbusslinje 55  är ett utmärkt exempel på samarbete mellan näringsliv, akademi och politik för att åstadkomma detta. Det är väldigt roligt att det uppmärksammas på internationell nivå, sa Niklas Gustafsson, Volvokoncernens chef för hållbarhetsfrågor.

Pristagare i de övriga kategorierna blev:

Kollektivtrafikstrategi: Kapstaden för sitt arbete med att integrera mark- och kollektivtrafikutveckling och tillväxt;

Kundupplevelse: Muntilopa på Filippinerna för sitt elektrifierade anropsstyrda trafiksystem e-Jeepney;

Smart finansiering och affärsmodeller: Sao Paolo, Brasilien för sitt arbete med offentligt och privat partnerskap när det gäller att intregrera buss- och spårtrafik;

Små städer och glesbygder: Nordjyllands Trafikselskab för arbetet med att åstadkomma integrerade trafiklösningar för boende i glest befolkade områden;

Design: Atkins, Network Rail and MACE för förnyelsen av centralstationen i Birmingham, England, Birmingham New Street Station;

Y4PT ungt ledarskap:Ulrich Strötz, Software Team Lead in Door2Door, Tyskland.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)