Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Utländska besökare lyfter Sverigeturismen

Turismen i Sverige ökar. Foto: Ulo Maasing.

Turismen i Sverige ökar. Foto: Ulo Maasing.

Turismen ökar i Sverige. Förra året omsatte den nära 300 miljarder kronor och sysselsatte 170 000. Det är främst de utländska turisterna som ökar. Det framgår av turismens årsbokslut som presenterades av Tillväxtverket på måndagsförmiddagen.

Turismen i Sverige har en mycket positiv utveckling, både genom att vi svenskar turistar mer i vårt eget land och att Sverige lockar fler från andra länder. Sedan år 2000 har turismens omsättning fördubblats, från 150 miljarder till nära 300 miljarder. Den utländska turismen ökar snabbt, men än så länge bidrar de svenska turisterna med mest, runt 180 miljarder.

­­– Turisterna lägger mest pengar på boende och restaurang. Nästan lika mycket lägger de på resor och transporter. Kultur däremot skapar inte lika stora ekonomiska värden, men både kultur och natur fungerar som magneter för turister och gör att de väljer just Sverige, säger Sofi Sjöberg, analytiker på Tillväxtverket.

De senaste årens starka tillväxt för turismen beror framför allt på att utländska turister söker sig till Sverige. Till exempel har de utomeuropeiska turisternas övernattningar ökat med 70 procent sedan år 2012. Under 2016 ökade deras övernattningar med 11 procent och besök från Kina med hela 25 procent.

2016 var 169 000 anställda inom verksamheter som kopplas till turism, vilket är en ökning med 7 procent jämfört med året innan. Den kan jämföras med den totala sysselsättningen i Sverige som ökade med 1,7 procent under samma period.

– Det är just här turismen har sina styrkor för tillväxten i svensk ekonomi. Våra siffror visar att den har gett 11 000 nya jobb det senaste året. Samtidigt har turismens exportvärde ökat med 13 procent och står nu för 6 procent av Sveriges totala export av varor och tjänster, säger Sofi Sjöberg.

Share Dela

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)