Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transdev lanserar förarlöst på vanliga vägar

Transdev lanserar den första, efterfrågetyrda, förarlösa trafiken med småbussar på allmän väg. Foto: Ulo Maasing.

Transdev lanserar den första, efterfrågetyrda, förarlösa trafiken med småbussar på allmän väg. Foto: Ulo Maasing.

Den franska transportjätten Transdev, med en betydande verksamhet även i Sverige, ska i samarbete med det brittiska teknologiföretaget Delphi lansera det första satsningen i EU på förarlösa, efterfrågestyrda småbussar på det allmänna vägnätet.

I veckan tillkännagav de båda internationella storföretagen att man går in i ett affärsmässigt partnerskap för att utveckla ett globalt, helautomatiskt, efterfrågestyrt transportsystem.

Systemet ska bygga på Transdevs system för linje- och ruttplanering (Transdev Universal Routing Engine, URE) och Delphis plattform för automatisk körning CSLP (Centralized Sensing, Planning and Localization) som Delphi utvecklar i samarbete med IT-företaget Mobileye.

Transdev och Delphi inleder sitt samarbete dels i Saclay, i södra Paris, dels i Rouen i Normandie i Frankrike. Pilotprogrammen i de båda städerna är enligt parterna den första förarlösa efterfrågestyrda mobilitetslösningen på allmän väg i EU.

Syftet är att kombinera de förarlösa småbussarna med mer traditionell kollektivtrafik genom att erbjuda resenärer resmöjlighet från dörr till dörr med kollektivtrafiken.

I Paris-Saclay kommer Transdev att samarbeta om just en sådan lösning mellan en järnvägsstation och stadsdelen Saclay som är ett forsknings- och företagskluster med högskola. Syftet med etableringen av Saclay, som har pågått en längre tid, är att etablera en konkurrent till Silicon Valley i Kalifornien elleer Cambridge i Massachusets, USA. I Saclay arbetar idag mer än 10 000 forskare och bortåt 60 000 studenter på olika nivå.

Även Transdevs franske konkurrent Keolis arbetar hårt med autonoma småbussar och kör sådana i Lyon sedan ett år tillbaka.

Under Almedalsveckan i Visby kommer Keolis också att arrangera ett seminarium om förarlösa bussar. Under seminariet tar vi man upp lärdomar från Lyon och diskuterar vad självkörande fordon kan tillföra kollektivtrafiken samt vad som behövs för att det ska bli verklighet i Sverige. Medverkar gör bland andr Jonas Bjelfvenstam, tfillförordnad generaldirektör Transportstyrelsen och Roger Vahnberg, vice vd Västtrafik.

Seminariet hålls den 3 juli klockan 15 på terrassen, Donnerska Huset, Donners plats 1, Visby.

Taggat som: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)