Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Ny dubbeldäckare från Setra

Setra lanserar den här veckan nya dubbeldäckaren S531 DT. Bild: Daimler Buses.

Setra lanserar den här veckan nya dubbeldäckaren S531 DT. Bild: Daimler Buses.

Setra, ett av varumärkena inom Daimler Buses, lanserar den här veckan sin nya dubbeldäckare Setra S531 DT. Modellen avlöser Setra S431 DT so  lanserades för femton år sedan och bjuder på en hel rad nyheter. Tillverkaren siktar in sig på såväl turistbussmarknaden som på marknaden för expressbussar och annan långväga linjetrafik.

Nya Setra S531 DT är fjärde generationens dubbeldäckare från Setra. Den första, Setra S228 DT, kom för 36 år sedan och sedan dess har mycket hänt. Hittills har Setra levererat drygt 4000 dubbeldäckare.

I förhållande till föregångaren bjuder S531 DT på en hel rad nyheter, både exteriört, inredningsmässigt och vad som döljs ”under huven”. Designen är ny och ansluter till formspråket till övriga bussar i Top Class- och Comfort Classerierna.

Förbättrad aerodynamik gör att drivmedelsförbrukningen enligt tillverkaren är upp till tio procent mindre än hos föregångaren. Säkerheten har utvecklats ytterligare. Bussen är den första att utrustas med Daimlers nya ABA4, ett automatiskt nödbromssystem som inte bara reagerar på fordon och fasta hinder i körbanan utan också varnar och vid behov bromsar för att undvika olyckor med fotgängare eller cyklister.

I säkerhetsutrustningen ingår också en radarsensor, monterad vid främre hjulhuset på höger sida som hjälp till föraren att upptäcka människor eller cyklister i den döda vinkeln.

Beroende på inredning kan bussen ta över 80 passagerare.

Nya Setra S531DT pressvisas under torsdagen i Stuttgart. Bussmagasinet.se återkommer med en fyllig rapport om bussen.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)