Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Trägen vinner: Linje till fjällvärlden blir kommersiell

Den andra mars startar Hörvalls Buss Nikkaluoktaexpressen, en kommersiellt driven busslinje mellan Kiruna och den norrbottniska fjällvärlden, Foto: Patrik Hansson.

Den andra mars startar Hörvalls Buss Nikkaluoktaexpressen, en kommersiellt driven busslinje mellan Kiruna och den norrbottniska fjällvärlden, Foto: Patrik Hansson.

Efter att tidigare ha fått nej av Länstrafiken i Norrbotten flera gånger är det nu klart för en kommersiellt driven busslinje till fjällvärlden i Norrbotten. Den 2 mars nästa år startar Nikkaluoktaexpressen mellan Kiruna och Nikkaluokta fjällanläggning. Hörvalls Buss i Kiruna kör trafiken på helt kommersiell grund. Linjen kommer att vara en av ytterst få regionala busslinjer i landet som körs kommersiellt.

– Det är kollektivtrafiklagen från 2012 som har fungerat som en dörröppnare för oss. När vi tidigare har försökt att få köra på biljettintäkterna har Länstrafiken sagt nej, säger Petter Hörvall på Hörvalls Buss till bussmagasinet.se.

Den kommersiella trafiken ersätter Länstrafikens tidigare linje 92 och kommer att gå från Kiruna busstation via järnvägsstationen och Kiruna Airport till Nikkaluokta. Nytt är att samtliga turer angör flygplatsen.

Hittills har trafiken också körts av Hörvalls men som upphandlad av länstrafiken.

– Vi ser att det finns goda möjligheter att köra kommersiellt och även att utveckla trafiken. I juni kommer vi att sätta in nya bussar på linjen, säger Petter Hörvall.

Nikkaluoktaexpressen är en linje som nästan helt vänder sig till turister som vill besöka den norrbottniska fjällvärlden. I likhet med den tidigare linje 92 kommer trafiken att vara igång under fjällstationernas öppettider, det vill säga vår, sommar och höst. Antalet resenärer har de senaste åren varit ungefär 18 000 om året.

– Vi har höjt biljettpriserna något jämfört med den tidigare länstrafiktaxan, säger Petter Hörvall.

Vårtidtabellen som gäller från 2 mars till 1 maj är klar med två dagliga turer i vardera riktningen. Nikkauoktaexpressen har redan en egen sida på Facebook och om någon månad öppnar man sin bokningssida på nätet, www.nikkaluoktaexpressen.se.

– Vi strävar efter att få kunderna att köpa sina biljetter online istället för ombord, frmahåller Petter Hörvall.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)