Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Härnösand härsknar till om billiga bussresor

Härnösands kommun vill subventionera bussresorna i kommunen kraftigt för sina invånare och för egna pengar. Men allt har gått i stå hos kollektivtrafikmyndigheten. Foto: Härnösands kommun.

Härnösands kommun har blivit allt mer irriterad på hur kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland, Din Tur, agerar. I maj förra året beslutade politikerna i kommunen att införa avgiftsfri kollektivtrafik för unga och att månadskort för vuxna ska kosta endast 50 kronor. Kommunen ska stå för kostnaderna men sedan dess har allt gått i stå hos kollektivtrafikmyndigheten.

Från kommunens sida är man missnöjd med kollektivtrafikmyndighetens sätt att agera och nu har kommunstyrelsen skrivit till de ansvariga politikerna i myndighetens styrelse och krävt svar på tre frågor.

Man pekar på att kommunfullmäktige i Härnösand fatta sitt beslut i maj 2017 och att förändringen har varit känd hos myndigheten sedan länge. Vid årsskiftet skulle det hela ha varit genomfört. Men så har det inte blivit.

– Kollektivtrafikmyndigheten och Din Tur har ett särskilt månadskort som är till för att kommunerna ska kunna sänka priset på resor i den egna kommunen, säger Fred Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösand.

– Det här är en satsning som Härnösand vill göra för sina invånare med ambitionen att bidra till myndighetens mål om att öka resandet. Ändå behöver myndigheten sex månader för att ta fram en tidplan och ett helt år för genomförandet. Det är oacceptabelt.

Kommunstyrelsens vice ordförande, Karin Frejarö(MP), ansluter sig till kritiken av kollektivtrafikmyndigheten.

– Härnösandsborna undrar varför inget händer. Det är Härnösands kommun som finansierar hela satsningen, den är framtagen i demokratisk ordning, helt enligt regelverket och planerad sedan länge. Vi gör allt vi kan för att få till denna stora satsning och ändå tar det över ett år för myndigheten att få till ett införande, säger hon.

I brevet till myndigheten frågar kommunen också hur medlemskommunerna i det kommunalförbund som utgör myndigheten ska bära sig åt för att kommunicera med kollektivtrafikmyndigheten. När Härnösands politiker har sökt dialog kring olika ärenden har de fått motstridiga uppgifter om hur och när de kan framföra sina synpunkter.

Och om det tar lång tid för kollektivtrafikmyndigheten att agera när det gäller busstrafiken i Härnösand är kommunen också irriterad på att myndigheten i andra frågor har alldeles för bråttom.

Man menar att det är alldeles för korta remisstider när det gäller centrala styrdokument som långtidsplanen och trafikförsörjningsprogrammet.

– Det är viktigt att kommunerna hinner delta för att kollektivtrafiken ska blir så bra och attraktivt alternativ för många som vi önskar skriver Härnösands kommunstyrelse.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)