Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sjöresenärer spenderar miljarder i Stockholm

Kryssningsfartyg och färjor i Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

Resenärer som kommer till Stockholm sjövägen är en miljardindustri för regionen. Under 2017 reste drygt tolv miljoner passagerare sjövägen till och från Stockholmsregionen. Stockholms Hamnar är därmed en av de största passagerarhamnarna i Europa och Sveriges störta passagerarhamn. Resenärerna spenderar årligen över fem miljarder kronor i Stockholmsregionen och bidrar stort till den växande turistnäringen i Sverige.

Den största delen av resenärerna, elva miljoner, är färjepassagerare som reser till och från Finland, Baltikum, Polen, Ryssland och Gotland.

– Färjepassagerarna spelar en stor roll för turistnäringen som är den snabbast växande basnäringen i Sverige. De spenderar runt fem miljarder kronor i Stockholmsregionen på till exempel shopping och restaurangbesök, fyller sju medelstora hotell varje dag och ger över 4000 arbetstillfällen säger Stefan Hansson, styrelseordförande Stockholms Hamn.

Stockholms Hamnar har färjeförbindelse med tolv destinationer. I storleksordning när det gäller antal passagerare är de Åbo, Helsingfors, Mariehamn, Visby, Tallinn, Riga, Nådendal, Ventspils, Gdansk, Paldiski, Sankt Petersburg och Gdynia.

De internationella kryssningsfartygen gästar Stockholm i maj till oktober med cirka en miljon passagerare. Under 2017 nådde Stockholms Hamnar passagerarrekord för internationella kryssningar och i år är rekordmånga 280 fartyg redan inbokade.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)