Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Iveco Bus först med standardiserad IT-arkitektur i bussar

Iveco Bus´ BRT-buss Crelis. Bild: Iveco Bus.

Busstillverkaren Iveco Bus uppger att man är första busstillverkare som utrustar sina bussar med den IT-standard som har specificerats av det internationella branschinitiativet ITxPT ((Information Technology for Public Transport). Syftet med ITxPT är att utveckla standarder för IT i kollektivtrafiken. Teknologin är öppen och ger operatörer och kollektivtrafikmyndigheter tillgång till data i hela Europa. Arbetet backas upp av den internationella kollektivtrafikunionen, UITP.

Enligt Iveco Bus är man först med att utrusta sina bussar med ITxPT:s plug-and-play-arkitektur för ombordutrustning inom kollektivtrafiken. Det innebär att exempelvis en bussoperatör enkelt ska kunna koppla in IT-utrustning från valfri leverantör i bussen.

Den nya arkitekturen i ITxPT standardiserar el- och IT-anslutningarna för ombordutrustning (driftsstöd, passagerarinformationssystem, destinationsskyltar, biljettering, route broadcasts, passagerarmätning, videoövervakning etc.) i bussarna liksom i backoffice-systemen (servrar, programvarukompatibilitet med mera).

Därmed kan alla berörda parter få glädje av den förenklade ITxPT-certifierade utrustningen som delar samma språk i samma nätverk, vilket ger enklare och snabbare installation och eftermarknadsservice. Transportoperatörerna får även fördelar i form av bättre integration och driftskompatibilitet.

Fördelarna begränsas inte bara till funktionerna i fordonen, då ITxPT-specifikationerna även inkluderar överföring och behandling av data hos operatören eller kunden. Programvaruspråket för databehandling kan även integreras med redovisningssystem.

Iveco Bus tillhandahåller nu den elektriska arkitekturen och det fysiska utrymmet specifikt för ITxPT-tjänsterna i alla sina serier av stads-, intercity- och turistbussar.

En lång rad svenska företag och kollektivtrafikmyndigheter är medlemmar i ITxPT. Bland dem finns Hogia, Fältcom, Pilotfish, Nobina, Mobitec,Skånetrafiken, Västtrafik, Volvo, Scania och Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)