Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Enbart elbussar för tysk miljonstad

Elbuss under laddning i München. Foto: Munchen.de.

Den sydtyska storstaden München inleder sin övergång till helt elektrisk busstrafik. Lokaltrafiken i staden, MVG, går nu ut i en första upphandling av elbussar. MVG:s vision är att i framtiden köra all busstrafik i den bayerska huvudstaden minst lika ekonomiskt och driftsäkert som idag. München har omkring 1,5 miljoner invånare.

I ett första steg går München ut med en upphandling av 40 elbussar. Upphandlingen gäller först fyra normalstora stadsbussar, alltså tolvmetersbussar, samt fyra 18-meters ledbussar. Bussarna är avsedd för en första helt elektrifierad busslinje. I upphandlingen ingår en option på ytterligare 32 elbussar som ska anskaffas när de första åtta har visat vad de går för i ordinarie trafik.

MVG:s krav på bussarna är att de ska klara cirka 280 kilometers körning på en uppladdning. Bussarna ska vara utrustade med en värmepump så att energiförbrukningen blir så liten som möjligt under kalla dagar.

När Daimler Buses nyligen presenterade stadsbussen Mercedes-Benz Citaro framhöll företaget bland annat att bussen har en takmonterad, kombinerad värmepump/luftkonditionering som täcker in både kalla och heta dagar.

MVG samarbetar idag med två busstillverkare om utveckling av elbussar. Man pekar samtidigt på att ”välkända europeiska busstillverkaren ska starta produktion av elbussar under 2019”. Bland de tillverkare som har aviserat detta finns just Daimler och MAN, men även Scania.

MVG beskriver själv den upphandling av elbussar som man nu inleder som en viktig milstolpe på vägen mot en fullständig övergång till elbussar i München.

– Steg för stg kommer vi att helt gå över till elbussar. Hur snabbt det går beror i sista hand på den tekniska utvecklingen, säger MVG:s busschef Ralf Willrett.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)