Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Poppis med fri parkering för avgiftsfria kollektivresenärer

Tallinns system för gratis kollektivtrafik var en av föreläsningarna på det nordiska bussbranschmötet i Tallinn den 25-26 juni. Här är Sveriges Bussföretags branschchef Anna Grönlund tillsammans med Tiit Laiksoo, ansvarig för biljett- och betalsystem, transportkontoret, Tallinn.

Estlands huvudstad Tallinn har etablerat ett system med infartsparkeringar, ”park&ride”, som är kopplat till kollektivtrafiken. På fyra P-platser i och omkring centrala Tallinn kan bilister använda sitt personliga kollektivtrafikkort för att parkera. Kortet är kopplat till bilistens digitala ID och gör det möjligt att köra in på en låst parkeringsplats.

Bilisten deponerar tre euro och får då tillgång till en parkeringsplats. Pengarna återbetalas om bilisten har validerat sitt kollektivtrafikkort för resa samma dag och hämtar ut son bil senast klockan 04.00 dagen efter.

Om bilen inte hämtas innan dess straffas bilisten genom att dels inte få tillbaka sina tre euro, dels genom att under en tid stängas av från park&ridesystemet.

Systemet infördes 2014 och har blivit mycket populärt. De mest centrala parkeringarna i systemet är fulla tidigt på förmiddagen varje dag.

Kollektivtrafiken i Tallinn är fri för stadens invånare, men inte för besökare.

91 procent av resenärerna i stadens kollektivtrafiksystem reser idag på de kort som alla invånare och andra prioriterade grupper (exempelvis pensionärer från närliggande kommuner) kan hämta ut för att resa avgiftsfritt i kollektivtrafiken.

Syftet med att införa gratis kollektivtrafik i Tallinn var att bidra till en klimatsmart stadsmiljö, underlätta pendling för grupper som annars skulle ha svårt att bekosta arbetsresor i kollektivtrafik eller med egen bil och att locka fler människor att skriva sig som invånare i Tallinn och därmed betala kommunalskatt. Sedan fri kollektivtrafik infördes i staden 2012 har Tallinn fått 35 000 nya invånare och varje tusental invånare beräknas tillföra stadens budget 1 miljon Euro.

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)