Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Här är Mercedes nya elbuss

Daimler Buses Gustav Tuschen presenterar Nya eCitaro. Foto: Ulo Maasing.

Daimler Buses lanserade på tisdagsförmiddagen sin fullelektriska version av stadsbuss av stadsbussen Citaro. Lanseringen ägde rum vid en stor internationell pressträff i Mainz i Tyskland. Elversionen av Citaro, eCitaro, får en delvis ny design som kombinerar Citaros klassiska utseende i kombination med den framtidsbuss som Mercedes visade härom året. Bussmagasinet.se återkommer med ett fylligt reportage om bussen, men kan här presentera en del detaljer i korthet.

Med den nuvarande batterigenerationen har bussen en batterikapacitet på 243 kWh, vilket ger den en maximal räckvidd på cirka 250 kilometer. I praktisk drift i stadstrafik räknar Mercedes-Benz med en räckvidd på 150 kilometer, vilket gör att bussen täcker upp ungefär 30 procent av de linjer som finns i en normal stad.

Med nya batteriteknik kommer räckvidden att förlängas avsevärt de närmaste åren. 2020 räknar Mercedes-Benz tekniker med att nå en räckvidd på 250 kilometer i verklig trafik och betydligt längre maximal räckvidd. År 2022 kommer Citaro electric att med hjälp av en bränslecellsdriven räckviddsförlängare att komma upp i en maximal räckvidd på 400 kilometer, vilket innebär att den klarar nästan 100 procent av alla stadsbusslinjer.

För en bredare publik kommer eCitaro att visas för första gången på IAA-mässan i Hannover i slutet av september.

Nya eCitaro har, redan innan produktionen har börjat, beställts av lokaltrafikföretag i Berlin,Hamburg och även av ett norskt trafikföretag.

Här är några bilder från tisdagens presentation. Bussmagasinet.se återkommer med ett fylligt reportage.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)