Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hett och svettigt i Stockholmsbussar får resenärer att klaga

På väg in i en rullande bastu? Foto: Ulo Maasing.

Nästan 1400 klagomål på varma bussar och tåg har två månader kommit in från resenärer i SL-trafiken i Storstockholm, rapporterar lokaltidningen Mitti. Tidningen har låtit SL ta fram statistik som visar att 1 360 klagomål på hettan kom in mellan den 3 maj och 4 juli.

Den varma sommaren har fått många resenärer att svettas även i relativt nya bussar utan luftkonditionering och rapporterna har duggat tätt om förare som har tvingats arbeta när temperaturen ombord har närmat sig bastuvärme. Många SL-bussar har, trots att de bara är ett par år gamla, ingen luftkonditionering.

Värmen har nu lett till ett politiskt gräl i Stockholms läns landsting. Socialdemokraterna kräver att L fixar luftkonditionering i bussarna och menar att det finns pengar att lösa problemet redan i sommar, men att den styrande alliansen medvetet avstår från att lösa det.

– De bortser från vad som är bäst för resenärerna och lägger pengar på hög för att frisera det ekonomiska resultatet. Samtidigt är länet fullt av bussar med trasig luftkonditionering, säger oppositionslandstingsrådet Talla Alkurdi(S) till Mitti.

Och trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons(M) svingar tillbaka.

– Jag står helt på resenärernas sida, och jag har redan säkerställt att SL arbetar med detta. AC är exempelvis ett krav på alla nya bussar. När Socialdemokraterna styrde fanns det inte en enda buss med AC, och det är kostsamt att i efterhand utrusta gamla bussar.

Och under tiden som det går hett till i landstingshuset fortsätter resenärerna att svettas.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)