Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nu blir det skillnad på folk och väskor

Avsedda för passagerare, inte väskor. Bild: LNER.

En av de företeelser som får många buss- och tågpassagerare att bli vansinniga är när lediga sittplatser blockeras av andra passagerares kassar och väskor. För många är det ett sätt att slippa ha en medpassagerare på platsen intill, för andra handlar det om obetänksamhet eller hänsynslöshet när man låter ”trötta” handväskor och shoppingkassar blockera sittplatser. Men det kan bli slut med det…

Det nybildade järnvägsbolaget London North Eastern Railway (LNER) i Storbritannien satsar nu på att tackla företeelsen, skriver Ny Teknik. Företaget testar en ny teknik med sensorer som ska göra det enkelt för passagerarna att hitta en ledig sittplats.

Ovanför varje sittplats finns sensorer om mäter föremålen på de upptagna stolarna och avgör om det är en levande människa eller bara en väska som blockerar platsen. Nu utvärderar man systemet och om resultatet av det pågående försöket är lyckat ska LNER under hösten sätta systemet i drift i alla sina vagnar.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)