Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Olycksbussen i Finland kom från Kalix (uppdaterad)

Den buss som var inblandad i den svåra olyckan utanför Kuopio i Finland på fredagseftermiddagen kom från Kalix. Det bekräftar Kalix kommun. Bussen tillhörde det finska bussbolaget Kemin Liikene och var på väg från Kalix till ett spahotellet Rauhalahti i Finland. Passagerarna var i huvudsak äldre personer och medlemmar i en sångförening.

– Vi har nu fått bekräftat av polisen att det är den bussen som lämnade Kalix på fredag morgon som drabbats i olyckan. Med ombord fanns ett flertal Kalixbor, säger Agneta Lipkin, säkerhetssamordnare på Kalix kommun.

Kommunen har upprättat ett kriscentrum på Änglagården vid Kalix kyrka. Personal från Kyrkan och Kalix kommun finns på Änglagården för tröst och samtal fram till 19.00 i kväll. Klockan 17.00 hålls en minneshögtid.

Ombord på bussen fanns förutom föraren 21 passagerare. Enligt den finska radiokanalen YLE var två av de fyra omkomna svenska medborgare, en var finsk medborgare och en hade dubbelt medborgarskap. Tolv av passagerarna har finskt medborgarskap, sju personer svenskt medborgarskap medan tre personer har dubbelt medborgarskap.

Kalix kommun höll strax efter klockan elva på lördagsförmiddagen en presskonferens om bussolyckan i Finland. Foto: Ulo Maasing.

Vid en presskonferens som Kalix kommun höll på lördagsförmiddagen uppgav kommunalrådet Tommy Nilsson att av de omkomna var fyra kvinnor och en man. De anhöriga var då, strax efter klockan 11, ännu inte underrättade.

– Vi fick reda på olyckan genom att jag vid 17-tiden på fredag eftermiddag blev kontaktad av en privatperson som hade läst om olyckan i finska medier. Han var helt säker på att den buss som fanns på bilderna från olycksplatsen var samma buss som han hade sett i Kalix när den åkte härifrån klockan sex på fredagsmorgonen, berättade Tommy Nilsson.

– Klockan 4.17 å lördagsmorgonen fick vi officiellt bekräftat från polisen att bussen kom härifrån, berättade säkerhetssamordnaren Agneta Lipkin.

Hon bekräftade också att deltagarna kom från en lokal sångförening, Kalix Sångklubb.

Under helgen ska polisen höra bussföraren, vittnen och om möjligt även de inblandade i olyckan. Utredningen väntas ta omkring ett halvår.

För polisen har föraren uppgett att bussens bromsar slutat fungera.

Bussen körde vid olyckan in i flera bilar och störtade sedan omkring tio meter ner från en bro och landade på ett järnvägsspår.

Share Dela

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)