Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Avreglerad busstrafik gav fler tågresenärer

Avregleringen och den explosiva utvecklingen av expressbusstrafiken i Tyskland har gett tåget fler resenärer. FlixBus har idag 92,7 procent av marknaden för expressbussar i landet. Foto: Ulo Maasing.

När marknaden för långväga busstrafik, expressbussar, liberaliserades i Tyskland blev tåget också en vinnare. Det konstateras i en rapport från den statliga tyska Bundesamt für Güterverkehr, BAG, På uppdrag av det tyska kommunikationsdepartementet har BAG kartlagt utvecklingen av det långväga resandet i Tyskland, från avregleringen den 1 januari 2013 och till slutet av förra året.

– Det är uppenbart att liberaliseringen av den långväga busstrafiken har ökat tillväxten inom hela marknaden för långväga persontransporter. Framför allt har den långväga tågtrafiken kunna dra nytta av en ökad efterfrågan, heter det i rapporten.

Rapporten pekar på att FlixBus även har startat ett tågbolag, Flixtrain. Men dessutom har i synnerhet Deutsche Bahn (Tysklands SJ) skapat en starkare efterfrågan på tågresor genom olika offensiva erbjudanden till marknaden.

Samtidigt pekar trenden på att marknaden för den långväga busstrafiken börjar mättas efter en explosionsartad utveckling de första åren. Sedan 2015 har den långväga busstrafiken visat tendenser att stagnera med färre avgångar. Å andra sidan har antalet trafikerade orter ökat.

Expressbusstrafiken i Tyskland har på bara några år också gått igenom dramatiska strukturförändringar. Till en början gav sig flera, mycket resursstarka aktörer in för att erövra delar av den snabbt växande marknaden. Men bara efter några år började flera av de stora att slänga vantarna i bordet och 2016 inleddes förändringarna på allvar. Betydande aktörer som Postbus (ägt av Deutsche Post) samt Megabus (ägt av Stagecoach) togs det året över av FlixBus´ moderbolag FlixMobility.

Redan våren 2016 var FlixBus marknadsledare inom den långväga busstrafiken i Tyskland med en marknadsandel på cirka 64 procent. I fjol var man uppe i en andel på åtminstone 92,6 procents marknadsandel.

I fjol gjordes omkring 22,8 miljoner resor med expressbussarna i Tyskland. Resenärerna är företrädesvis unga personer på privatresa.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)