Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Årets hjälte utsedd av Trafiklab

Martin Harari Thuresson är Årets Trafiklabhjälte 2018.

Nu är det klart att Martin Harari Thuresson är Årets Trafiklabhjälte 2018. Utmärkelsen Årets Trafiklabhjälte tilldelas varje år till ”en person som med engagemang och drivkraft bidragit till utvecklingen av digitala tjänster inom kollektivtrafiken i Sverige.” Han nominerades till utmärkelsen ”för sin utmärkta initiativförmåga och hjälpsamhet mot andra.”

Arbetet baseras på öppna data eller öppna API:er från Trafiklab. Priset instiftades 2015 och innefattar ett stipendium på 10 000 kronor.

Juryn motiverar valet av pristagare såhär:

”Martin Harari Thuresson har genom ett starkt engagemang under lång tid bidragit till att utveckla intresset för öppna trafikdata i Sverige. Med en genuin vilja att hjälpa andra har Martin både inspirerat andra utvecklare och drivit fram utveckling hos branschens aktörer.

Juryn vill speciellt lyfta Martins insatser för att förverkliga Trainhack – ett årligt hackathon ombord på tåg. Eventet har på många sätt bidragit till att få fler att intressera sig för öppna trafikdata och även drivit fram helt nya öppna datamängder. Martin har genom detta arbete tydligt visat hur hackathons kan utformas för att skapa konkreta resultat.

Förutom att verka genom att koppla samman personer och organisationer har Martin även utvecklat ett antal nyskapande tjänster på egen hand. Bland dessa finns en prisjämförelsetjänst för kollektivtrafikresor samt tjänster för att pusha relevant trafikinformation genom SMS och Facebook Messenger.

Genom sitt outtröttliga arbete visar Martin hur kollektivtrafikbranschen i Sverige kan utvecklas genom att kopplas samman med nya aktörer, genom ett öppet arbetssätt och genom att öppna sina datakällor.”

Juryn bestod i år av Carin Carelind, Östgötatrafiken; Daniel Rudmark, RISE; Sara Rhudin, Sveriges Kommuner och Landsting; Rickard Dahlstrand, Internetstiftelsen; Lars-Olof Hjärp, Trafikverket; Andreas Strömberg, Trafikförvaltningen SLL och Johan Berg, Årets Trafiklabhjälte 2015.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)