Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Taxiförbundet i hård kritik mot Uber: ”Åtta av tio skattefuskar”

Claudio Skubla, förbunbdsdirektör, Svenska Taxiförbundet: Vi bedömer att Uber årligen undanhåller 700 miljoner kronor från redovisning enbart i Stockholm. Foto: Svenska Taxiförbundet.

Svenska Taxiförbundet anklagar Uber för ett omfattande skattefusk. Enligt Taxiförbundet skattefuskar åtta av tio Uberbilar genom att inte redovisa intäkter. 68 procent av inkört belopp redovisas inte alls. Det innebär enligt Taxiförbundet att Uber enbart i Stockholm undanhåller cirka 700 miljoner kronor om året från beskattning.

Taxiförbundet har låtit undersöka hur Ubers förare redovisar inkört belopp i taxibilens obligatoriska kassaregister, det vill säga taxametern. Undersökningen har utförts av Gothia Protection Group och genomförts under november och december 2018. Materialet omfattar 112 taxiresor med Uber i Stockholm.

Enligt undersökningen har Uberförarna oftast angett ett lägre pris i taxametern än det pris som redovisats på kvittot som Uber levererat via e-post efter resan. Endast i 19 fall av 112 stämde det inslagna priset på taxametern med vad som faktiskt betalades via Ubers app.

Eftersom rapporteringen till Skatteverket bygger på redovisade intäkter i bilens kassaregister undanhåller Uber korrekta siffror för Skatteverket i mer än 80 procent av fallen enligt Svenska Taxiförbundet.

– Åtta av tio gånger man sätter sig i en Uberbil åker man svarttaxi, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör för Svenska Taxiförbundet.

– Ubers förare slår antingen in ett mycket lågt fast pris i taxametern eller låter taxametern stå i läget ”ledig”. Enligt undersökningen kan ett fast pris på bara fem kronor slås in för en resa som i Ubers app debiteras med flera hundra kronor, säger Claudio Skubla.

En taxiförare ska slå in inkört belopp i bilens kassaregister, taxametern, som för över uppgifterna till en redovisningscentral. Via redovisningscentralen blir sedan uppgifterna tillgängliga för Skatteverket. Att inte registrera inkört belopp i taxametern är ett brott mot taxitrafiklagen och Transportstyrelsens föreskrifter.

– Uber lobbade för att få bort kravet på kassaregister, vilket misslyckades. Men Uber fortsätter att tillhandahålla ett system där kunden upplever att man får ett riktigt kvitto via Ubers app. Detta möjliggör skattefusk och är ett sätt att kringgå kassaregistret på ett sätt som strider mot föreskrifterna i lagstiftningen. Som jag ser det sätter sig Uber över svensk lag, säger Claudio Skubla.

Kostnaden för undersökningens 112 resor med Uber var 23 104 kronor varav endast 7 374 kronor redovisades till redovisningscentralen. 68 procent av intäkterna redovisades inte till Skatteverket.

– Jag vet ingen annan bransch där ett stort globalt företag regelmässigt undanhåller 68 procent av intäkten från redovisning. Det vore konstigt om Polisen, Transportstyrelsen och Skatteverket låter detta fortgå.

Under tisdagen ska Taxiförbundet presentera undersökningen för Skatteverket och Transportstyrelsen.

– Vi bedömer att Uber årligen undanhåller 700 miljoner kronor från redovisning enbart i Stockholm. Det bygger på ett antagande att Uber har 1500 bilar i Stockholm som omsätter drygt en miljard kronor per år, säger Claudio Skubla.

Till Dagens Nyheter skriver Uber i ett mail att man ”tar dessa påstådda felaktigheter på allvar. Regelefterlevnad för resor som förmedlas på Ubers plattform är viktigt för oss och vi har tagit flera steg för att underlätta rapportering och regelefterlevnad bland partners som använder vår app.”

Man uppger också att företaget ska undersöka de påstådda felaktigheterna.

Här kan du ladda ner rapporten.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)