Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Överturism allt större problem för växande näring

Amsterdam är en av de europeiska städer som plågas av överturism. Foto: Ulo Maasing.

Överturism, att destinationer översvämmas av turister, är ett snabbt växande problem för turistnäringen. Alltför många turister på en destination upplevs negativt av andra besökare och får dem att vilja undvika resmålet. Flera europeiska städer som är populära bland buss- och gruppresearrangörer är idag drabbade av överturism. Det konstaterade Rolf Freitag från det ansedd tyska konsult- och forskningsföretaget i turistnäringen, IPK International, på ett av seminarierna på den stora resmässan ITB i Berlin i veckan.

IPK har nu två år i rad undersökt hur internationella turister upplever överturismen. Mer än var tionde internationell resenär säger nu att de är negativt påverkade av överturismen. Det är en ökning med 30 procent på bara tolv månader.

IPK:s undersökningar pekar också ut vissa städer som svårt påverkade av överturism: Amsterdam, Venedig, Florens, Istanbul, Mexico City och Beijing.

Att överturismen av resenärer ses som ett växande problem har troligen också ett samband med att den internationella turismen fortsätter att växa snabbt. IPK:s undersökning omfattar utlandsresandet i mer än 60 länder som svarar för mer än 90 procent av utlandsresorna. Enligt IPK ökade antalet utlandsresor förra året med 5,5 procent till svindlande 1,4 miljarder internationella resor.

Rolf Freitag, IPK Inernational: Den internationella turismen dämpas något i år. Foto: ITB Berlin.

Det betyder att turismen växer betydligt snabbare än den globala ekonomin som i fjol ”endast” växte med 3,7 procent. Samtliga regioner i världen visar tillväxt, även de mogna marknaderna Europa och Nordamerika. Men den största tillväxten när det gäller turism till utlandet finns i Asien och Latinamerika.

Det är också resenärer från Asien som säger sig störs mest av överturismen, medan europeiska resenärer bekymrar sig mindre.

Asien och Europa var de regioner som hade starkast tillväxt som destinationsmarknader, men variationerna är stora. Till Spanien stagnerade turismen, medan Turkiet gjorde en stark comeback.

Rolf Freitag från IPK framhöll att man för 2019 räknar med en mer dämpad ökning av den internationella turismen i år, jämfört med fjolåret. Men det blir inget radikalt ras. Prognoserna om en inbromsning i den globala ekonomin påverkar dock turismen.

IPK räknar med en ökning av antalet internationella resor i år på fyra procent. Stora delar av världen får en starkare ökning medan ökningen i Europa väntas bli tre procent, alltså en klar försvagning jämfört med 2018.

Turisternas oro för terrorism består också. I likhet med förra året säger 38 procent av de internationella resenärerna att politisk instabilitet och terrorhot påverkar deras planering av resor i år.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)