Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Sandarna och Nobina vinnare i Sjuhärad och på Öckerö

Västtrafik har upphandlat busstrafiken i Sjuhärad och på Öckerö. Sandarna Transporter och Nobina delar på uppdraget. Foto: Thomas Harrysson.

Sandarna Transporter och Nobina Sverige har vunnit Västtrafiks upphandling av busstrafiken i Sjuhärad och på Öckerö. Avtalet gäller för elva år och det sammanlagda avtalsvärdet uppgår till 250 miljoner kronor om året. På Öckerö sätts elbussar in.

Upphandlingen består av fem olika trafikuppdrag: Ulricehamn, Tranemo/Svenljunga, Mark, Bollebygd och Öckerö.

I Ulricehamn, Tranemo/Svenljunga samt på Öckerö kommer Sandarna Transporter att köra busstrafiken. I Mark och Bollebygd var det Nobina som lämnade det för Västtrafik mest fördelaktiga anbudet.

– Det är glädjande att avtalen är i hamn. Nu ser vi fram emot att fortsätta utveckla trafiken för våra resenärer tillsammans med våra partners Sandarna Transporter och Nobina, säger Attila Ungvari, affärschef buss stad på Västtrafik.

Avtalen omfattar totalt 170 bussar. Samtliga kommer vara helt nya från trafikstart. För Nobinas del handlar det om 40 nya bussar som kommer att trafikera Bollebygd och Kinna med start i juni nästa år och december 2020 tursätts ytterligare 30 nya bussar i området. Som ett led i Västtrafiks hållbarhetsarbete kommer samtliga 70 fordon att drivas med förnybara drivmedel. Dessutom kommer de att utrustas med wi-fi, digitala informationsskärmar och USB-uttag, för att ge resenärerna smidiga resor.

På Öckerö innebär det nya avtalet att en ny lokallinje kommer börja köra på öarna med elbussar. Det blir totalt fem nya elbussar som Sandarna Transporter kommer att köra.

– Att vi nu elektrifierar lokaltrafiken på Öckerö är en viktig satsning. Förutom att vara utsläppsfria så minskar elbussarna bullernivåerna rejält vilket är bra både för förare och resenärer, men även för närboende, säger Attila Ungvari.

Det rör sig om två trafikstarter i Tranemo/Svenljunga, Kinna och Bollebygd. Några av linjerna i dessa områden kommer starta juni 2020 och resterande i december 2020. På Öckerö och i Ulricehamn startar trafiken i december 2020.

Avtalen gäller elva år framöver, till år 2031. Värdet på avtalen uppgår till 250 miljoner kronor per år. För Nobina är avtalets värde cirka 1§,4 miljarder under avtalstiden, för Sandarna något mindre.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)