Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekordförsäljning från Göteborgsföretag av IT till kollektivtrafiken

Tomas Gabinus, vd för Göteborgsföretaget Pilotfish.

Det göteborgsbaserade IT-företaget Pilotfish hade i fjol det bästa året i sin historia. Förtaget levererar IT-system till bussar och spårvägar och ökade 2018 sin omsättning med 20 % och installerade sina system i ytterligare 3 500 fordon. Under de två första månaderna av 2019 ökade takten: sedan årets början har Pilotfish landat avtal om ytterligare drygt 2 500 fordon i Sverige och Europa.

– Början på året är starkare än vi förväntat oss, och då har vi ännu inte hunnit dra nytta av vårt partnerskap med Voith vars globala säljkanaler och världsomspännande serviceorganisation vi nu kan erbjuda ihop med våra produkter. Voith har 19 000 anställda, servicepersonal och egna kontor i fler än 60 länder. Det är en enorm fördel för oss och en trygghet för kunden, konstaterar Pilotfishs vd Tomas Gabinus.

– Vi räknar med att anställa ytterligare minst 10–15 personer det kommande året, både utvecklare, projektledare och administrativ personal, säger Tomas Gabinus.

En viktig anledning till den snabba utvecklingen för Pilotfish är den revolution av Internet of Things-lösningar (IoT, sakernas internet) som har ägt rum de senaste åren och som har inneburit nya, standardiserade och pålitliga komponenter som man kan använda inom kollektivtrafiken samt ett lägre pris på dessa.

Det har i sin tur lett till att kollektivtrafiken digitaliseras i allt snabbare takt. Värdet på marknaden för intelligenta transportsystem (ITS) för bussar och spårvagnar i Europa beräknas växa med 7,2 % årligen, från 1,35 miljarder euro 2015 till 1,91 miljarder euro år 2020, enligt en rapport från Bergh Insight.

– Vi är redan nu en av Europas ledande leverantörer av IT-system för kollektivtrafik eftersom vi har applikationer ombord på fler än 10 000 bussar, tåg och spårvagnar och har några av Europas största bussoperatörer som kunder. Vi ökar våra marknadsandelar på en redan snabbt växande marknad, säger Tomas Gabinus.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)