Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekordresultat i Storstockholm när kollektivtrafiken vinner marknadsandelar

Resandet med kollektivtrafiken i Storstockholm ökade i fjol snabbare än befolkningens storlek. Foto: Ulo Maasing.

Kollektivtrafiken i Region Stockholm, SL-trafiken, gjorde förra året ett rekordresultat, visar SL:s årsbokslut för 2018. Resandet satte nytt rekord och det ekonomiska resultatet översteg budgetkraven med råge. Förra året gjordes 24 miljoner fler resor i kollektivtrafiken än året innan. Det motsvarar en ökning med 2,6 procent från 2017 – drygt en procentenhet högre än befolkningstillväxten i länet som var 1,5 procent.

80 procent av resenärerna uppger att de är nöjda med kollektivtrafiken, vilket överstiger regionens mål på 75 procent och är i linje med föregående år. Det ekonomiska resultatet för SL och kollektivtrafiken hamnar på 580 miljoner kronor. Det är 330 miljoner över budgeterat resultatkrav på 250 miljoner kronor.

Den positiva avvikelsen om 350 miljoner kronor mellan årets resultat och budgeterat resultatkrav beror på högre biljettintäkter till följd av en stark resandeutveckling. Därtill bidrar lägre verksamhetskostnader inom ett flertal områden samt lägre kapitalkostnader än budgeterat.

Trafikkostnaderna ökade under 2018 med 1,4 procent, vilket är mindre än hälften jämfört med budgetkravet på 3,3 procent.

Biljettintäkterna för trafikförvaltningens verksamhetsområden landar på cirka 24 miljoner kronor utöver budgeterad taxejustering och för SL specifikt överstiger intäkterna budget med 94 miljoner kronor.

Verksamhetens intäkter generellt överstiger årsbudget med 286 mkr. För biljettintäkterna överstiger de föregående år med 408 miljoner kronor.

– Glädjande siffror. Det bästa betyget kollektivtrafiken kan få är fler och nöjda resenärer. Det är ett kvitto på att arbetet med att utveckla trafiken med fler avgångar, högre kvalitet och bättre utbud ger resultat, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd i Region Stockholm och ordförande för SL.

– Det starka resultatet kan också förklaras med fortsatt låg kostnadsutveckling för kollektivtrafiken. Trafikkostnaderna ökade under 2018 med 1,4 procent, betydligt lägre än budgetkravet på 3,3 procent. Även arbetet med att öka intäkterna från reklam, motverkande av fusk och tjuvåkning samt effektivare upphandlingar har gett tydligt positiva resultat.

Vad gäller resenärernas upplevda trygghet i kollektivtrafiken har den från 2017 ökat från 70 procent till 72 procent 2018. Detta till skillnad från otryggheten i den Nationella Trygghetsundersökningen som för Stockholm visar ökad otrygghet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)