Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Flygskam ökar bussresandet men branschen måste fronta mer

Mikael och Helen Bergh, MK Bussresor: Skillnaden är stor jämfört med för några månader sedan.

Flygskam har blivit ett etablerat begrepp och allt fler svenskar väljer tåget framför flyget. Men hur utnyttjar bussresearrangörerna det nya läget? På Busstorget som äger rum på Hotel Tylösand under torsdag och fredag träffade vi flera arrangörer som redan har kunder som gått över från flyg till buss. Samtidigt behöver branschen fronta sig ännu mer för att kunna konkurrera med tåget.

Text och foto: Paula Isaksson

Några som redan har sett en ökande tillströmning av bussresenärer är Mikael och Helen Bergh, MK Bussresor, som var på plats i Tylösand.

– Vi säljer både flyg- och bussresor men bussresorna går mycket bättre nu, vi upplever en väldigt stor skillnad sedan några månader tillbaka. Vi har varit på flera mässor där folk har kommit fram och sagt att de inte flyger längre utan hellre vill åka buss. Framför allt är det den yngre generationen men också en del pensionärer som väljer buss, det är en tydlig förändring på gång.

– Men samtidigt måste vi bli bättre i branschen på att lyfta det här och ta fram siffror som visar hur mycket bättre det är att åka buss än flyga. Idag är det alltid flyget och tåget som jämförs, säger de.

Andreas Holgersson, Bergkvarabuss: Inför den här säsongen har bussresandet gått upp.

I vimlet mötte vi också Andreas Holgersson, Bergkvarabuss, som märker en tydlig skillnad i intresset för buss mot tidigare år.

Mikael Nilsson, Tjörnarpsbuss: Vi behöver vara lite mer aggressiva och fronta oss.

– Vi har fått fler prisförfrågningar än tidigare på resor med buss och det är likadant för Scandorama och Ölvemarks som ingår i vår koncern, de ser också en tendens till att bussen ökar och flyget minskar. Det kan ju finnas olika anledningar men vi kopplar gärna ihop det med att bussen är ett miljövänligare sätt att transportera sig än flyg.

– Tidigare år har det varit tvärtom att resandet i Europa har gått mer och mer mot flyg men jag skulle säga att inför den här säsongen har bussen istället gått upp. Det är glädjande, säger Andreas Holgersson.

Johan Ekman, EkmanBuss: Branschen måste agera.

Enligt Mikael Nilsson på Tjörnarpsbuss gäller det att branschen tar vara på tillfället.

– Jag har märkt av en ökning med buss men om det beror på flygskammen vet jag inte.

– Men vi ska försöka ta tillvara på situationen precis som tåget, har man en ökning där borde vi på bussidan också framstå som det mer miljövänliga alternativet.

– Vi behöver vara lite mer aggressiva och fronta oss. Och det är ju faktiskt så att en hel del av tågresandet ute i Europa inte alltid är miljövänligare än buss eftersom elen kan vara producerad av kolkraftverk, äger Mikael Nilsson.

– Ja, säger Johan Ekman på EkmanBuss. Den stora vinnaren i nuläget är tåget om inte vi i branschen agerar.

Taggat som: ,

Categorised in: Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)