Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Engagerade företag avgörande för att tackla förarbristen”

Sveriges Bussföretag har tagit fram en vägledning för att hjälpa bussföretagen att engagera sig mer i branschens kompetensförsörjning.

Under de närmaste tre åren behöver den svenska bussbranschen rekrytera 7300 förare. Mycket av arbetet för att lyckas med det måste göras av bussföretagen själva. Det räcker inte med det som görs inom Transportföretagen, där branschorganisationen Sveriges Bussföretag ingår. Det konstaterar organisationen som nu har tagit fram en vägledning för bussföretagen för att hjälpa dessa i arbetet för att få fler att välja jobbet bakom bussratten.

Det kan, menar organisationen, säkra kompetensbehovet, sprida kunskap och ändra fördomar samt attityder om branschen.

Vägledningen presenterades på Busstorget i Tylösand på fredagsmorgonen. Den redovisar hur ansvariga myndigheter, utbildningsväsendet och branschens egna representanter arbetar för att få fler utbildningsplatser för bussförare. Den ger också konkreta tips på hur den enskilde företagaren eller bussbranschföreningen kan bidra genom att ta plats i exempelvis branschråd, yrkesråd och programråd.

Rapporten betonar också att statistik är viktig eftersom offentliga prognoser och beslut om satsningar på olika branscher och yrken bygger just på statistik och krassa siffror. Därför måste, heter det i vägledningen, företagen lämna uppgifter till nationella insamlingar av statistik kring både dagens och morgondagens kompetensbehov.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)